Društvo

Dačićeve izjave imaju karakter poziva na progon Crnogoraca u Srbiji

Zabrinuti smo načinom i rječnikom ministra Dačića, koje predstavlja najradikalniji primjer narušavanja ljudskih i manjinskih prava i ima karakter poziva na progon cijele jedne nacionalne zajednice – Crnogoraca u Republici Srbiji, istakli su iz crnogorske Uprave za dijasporu.
Dačićeve izjave imaju karakter poziva na progon Crnogoraca u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

„Tipičnom zamjenom teza, optužuje Crnu Goru za kršenje kolektivnih prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, iako dobro zna koliki pritisak je pretrpjela crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji u prethodnom periodu, što najbolje pokazuju statistički podaci.  Očigledno je da je namjera zvanične politike Srbije da Crnogorci  u Srbiji pretvore u statističku grešku na narednom popisu, mada su nekad Crnogorci bili među pet najbrojnijih nacija u toj državi. Ne treba trošiti riječi koliko su upravo Crnogorci zadužili Srbiju, pa je gotovo nevjerovatno da nešto ovakvo može da saopšti jedan srpski ministar“, navodi se u reagovanju uprave na Dačićev intervju za N1.

 https://portalanalitika.me/clanak/355534/dacic-u-srbiji-je-vladala-velikocrnogorska-agresija-vladali-su-sa-udjelom-0-5-odsto

„Umjesto da doprinese smanjivanju tenzija u međudržavnim odnosima, ministar Dačić ide korak dalje i predlaže da se svim Crnogorcima koji doživljavaju Crnu Goru kao matičnu državu, preispita mogućnost oduzimanja srpskog državljanstva. Ovakva izjava ministra Dačića izlazi iz već uvriježenih stereotipa o Crnogorcima koji zahvaljujući nacionalističkoj retorici njeguje značajan dio srpskih medija, a sada se prelazi na otvoreni poziv na kršenje zagarantovanih tj. stečenih prava domaćim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima, što sve ukupno zlokobno podsjeća na karakter srpskog režima sa početka 90 – tih godina prošlog vijeka“, ističu iz Uprave za dijasporu. 

Napominju da će Crna Gora iskoristiti sve mehanizme u cilju zaštite svoje nacionalne zajednice u Srbiji, „pa čak i od ovakvih neodmjerenih izjava, koje, nažalost, dolaze sa najviših državnih adresa Republike Srbije“.
 

Portal Analitika