Društvo

Asocijacija dijaspore: Osuđujemo skrnavljenje crnogorske zastave

Članovi Asocijacije dijaspore Crne Gore sa zebnjom posmatraju  što se ovih dana dešava  na ulicama crnogorskih gradova i u regionu, sve povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Asocijacija dijaspore: Osuđujemo skrnavljenje crnogorske zastave
Portal AnalitikaIzvor

“Zakona koji je usklađen sa najvećim evropskim i međunarodnim standardima i koji je kao takav ocijenjen i od Venecijanske komisije.  Svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori  izuzev SPC-u taj akt je prihvatljiv. Zvaničnici zemalja našeg prijema se pitaju zašto? Nama je odgovor poznat, ali nas boli i zabrinjava da oni koji su izbjegli ili se raselili sa svojih ognjišta zbog “ideja i politika velikih naroda” su to zaboravili. Mi ako smo teritorijalno daleko od matične države sve pamtimo i ništa ne zaboravljamo. Ne zaboravljamo kolone nevoljnika iz Bosne, Kosova, Hrvatske  kojima su naše familije otvorile svoje domove, dajući im ljudsku, humanu  podršku, ne očekujući da će gost u nevolji jednog dana željeti u našoj kući da bude gazda… na što im podršku daju upravo oni čije su očito ambicije i pretenzije da im Crna Gora bude satisfakcija  za ranije izgubljene bitke i teritorije”,  ističe se u saopštenju Asocijacije dijaspore, dostavljenom Portalu Analitika.   

Osuđuju, kako su naveli, “perfidno prikriveno “nemiješanje” kroz direktno miješanje pod plaštom “vjere” u unutrašnju politiku i imovinu suverene države Crne Gore, od onih koji bi možda željeli neku novu “Srebrenicu ili Vukovar “ali ovog puta na teritoriji Crne Gore, pod  parolom da “brane srpske svetinje”  iste one koje su nakon okupacije Crne Gore 1918.godine  prisvojili”.

 “Osuđujemo molebane, litije i šetnje koje organizuje SPC, a kojima pokušavaju da uznemire građane naše domovine.  Zgroženi smo činjenicom da je u tim šetnjama i pokušajima destabilizacije  naše domovine najviše upravo onih kojima je Crna Gora širom otvorila vrata za vrijeme ratova 90-ih. Ne možemo, a da ne navedemo, da su mnogi od nas upravo u tom vremenu otišli “trbuhom za kruhom “po svijetu, a da su upravo današnji “vjernici“ SPC  koji su ovih dana najbučniji po crnogorskim ulicama braneći NAŠE OD NAS, od Crne Gore dobili sve pogodnosti koje ni danas nemaju pojedini  njeni građani. Ovim se potvrđuje ona stara crnogorska izreka  “hrani sirotu , za svoju sramotu”. Osuđujemo i neljudske napade na  Ambasadu Crne Gore u Beogradu i skrnavljenje naše zastave od strane šovinistički  nastrojenih huligana  potpomognutih  izdajnicima iz Crne Gore, gdje su se čule poruke mržnje sa pozivima na sukob i napade na teritoriju Crne Gore, što ambasada po svim međunarodnim standardima jeste”, stoji u saopštenju.   

Poručili su da podržavaju usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji će konačno osigurati ravnopravnost svim vjerskim zajednicama u domovini u poštovanju Ustava Crne Gore.

“Dajemo podršku  Predsjedniku Crne Gore i svim  državnim  institucijama  da  sačuvaju  mir i  bezbjednost građana, teritorijalni integritet i prosperitet Crne Gore, ustavni poredak, vladavinu zakona i jednakost građana”, zaključuje se u saopštenju. 
 

Portal Analitika