Politika

Bošković: Hibridne prijetnje Crnoj Gori sve veće, nivo zaštite znatno podignut

Hibridne prijetnje Crnoj Gori iz dana u dan sve su veće posebno zbog činjenice da nam slijede izbori u 2020-toj godini, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.
Bošković: Hibridne prijetnje Crnoj Gori sve veće, nivo zaštite znatno podignut
Portal AnalitikaIzvor

Bošković ističe kako je najvažnije da smo taj problem prepoznali i da se, kako je kazao, uspješno borimo sa tim. Ministar napominje i da posljednje dvije i po godine, koliko je CG već članica NATO-a pokazale su da se naša zemlja kreće ispravnim putem te da je članstvo u Alijanski jedna od istorijskih odluka  

Crna Gora je već nekoliko godina pod hibridnom prijetnjom i to je nesto što smo direktno osjetili 2016-te godine tokom pokušaja terorizma, rekao je Boskovic i dodao da kako se priblizavamo izborima koji ce biti održani tokom 2020-te one postaju sve veće.

„One su prisutne i ne staju. Čak se i povećavaju i ono što je činjenica jeste da se povećavaju iz dana u dan i povećavaće se kako se Crna Gora približava nekim krupnim odlukama u 2020. Svakako da su jedna od krupnijih odluka izbori koji će se desiti na jesen iduće godine. To je nešto sto je činjenica. No, upravo zbog toga Crna Gora je podigla nivo zaštite na mnogo veći nivo", kaže Bošković podsjećajući da su se u prethodnom periodu dešavale maliciozne aktivnosti.

„Utvrdili smo prisutnosti tokom zadnjeg istraživanja, ali ono što je najvažnije jeste da smo prepoznali da se sa time suočavamo, borimo na dnevnoj osnovi, ali ono sto je najvaznije jeste da ova kapmanja dezinformacija koja je jedan od ključnih parametara hirbidnog rata protiv Crne Gore. To je nešto sa čim se sada suočavamo, sa čime se sada hvatamo u koštac i mislim da ćemo iz toga kao i iz svih prethodnih bitaka izaći kao pobjednici", navodi on.

Na pitanje da li je Crna Gora kadra da se odupre uticaju Rusije ministar odbrane je odgovorio da smo se oduprli tome 2016-te godine kada su nam kapaciteti za borbu bili na mnogo nižem nivou.

"Iako su se metode promijenile, iako se sada mnogo više posjećuje toj dezinformaciji kampanje i osporavanja svega onoga što Vlada radi i predsjednik. Dakle, svaka aktivnost predsjednika države ili same Vlade se osporava. Definiše na potpuno suprotan način. Dakle, sve ono što radimo ne valja. E, upravo smo tu fokusirani da se suprostavimo takvim malicioznim aktivnostima i mislim da smo i te kako kadri da uspijemo i ovaj put", rekao je Bošković.

Nedavno je održan Samit NATO-a u Londonu na kojem je obilježeno sedam decenija Alijanse. Bošković kaže da je ovaj događaj pokazao veliki nivo jedinstva bez obzira što mnoge članice imaju različita mišljenja u vezi sa nekim globalnim temama.

„Bez obzira kada je prijetnja, a prijetnja postoji po stabilnost Evrope, stabilnost evroatlanskog regiona, jednistvo ne dolazi u pitanje i siguran sam da će NATO iz ovoga izaći jači i uspostaviti ono što je neophodno, a to je mir, stabilnost i bezbjednost ne samo u Evropi već mnogo šire u svijetu“, kazao je ministar odbrane.

Ističe da su posljednje dvije i po godine, koliko je Crna Gora već članica NATO-a pokazale da se naša zemlja kreće ispravnim putem te da je članstvo u Alijansi jedna od istorijskih odluka

„Upravo je to ono što je nedostajalo u prethodnom periodu kako bi Crna Gora mogla da odlučnije krene ekonomskim i demokratskim razvojem. Za sve ovo imamo i potvrdu klasičnim podacima koje objavljuje Crnogorski zavod za statistiku, koji govori o iznad očekivanom rastu BDP-a, iznad očekivanom rastu broja turista i svakako to je jedan zalog za budućnost i mislim da smo tom odlukom napravili zaista jedan kvalitetan izbor“, naglasio je Bošković.

On je istakao i da ase vojska može pohvaliti i mnogim novim projektima vezanim za modernizaciju.

"Dakle, osim ovih nacionalnih kapaciteta kao sto je pomoć  civilnim institucijama gdje smo nabavili i tri helikoptera prošle godine. Nabavljamo iduće godine nova četiri. Veliku pažnju smo posvetili opremanju naših pješadijskih jedinica. Dvije pješadijske biće opremnljene novim najsavremenijim lakooklopnim vozilima i siguran sam da za sljedećih 30- 40 godina ovo će biti prepoznato kao zlatno doba opremanja Vojske Crne Gore.  A u 2020-toj godini jedan od izazova je ulaganje u mornaricu, kaže Bošković. U toj oblasti je, napominje, urađeno najmanje upravo zbog problema koji su naslijeđeni iz prethodnog perioda", zaključuje ministar odbrane. 

Portal Analitika