Crna hronika

CO Nikšić: Sveštenik Mirko Vukotić fizički napadnut

Crkvena opština Nikšić saopštila je da je danas u tom gradu fizički napadnut sveštenik Mirko Vukotić.
Foto: Mitropolija
Foto: Mitropolija
mitropolija.comIzvor

„Oko podneva u gradskom parku u Nikšiću, lice U. K. je ničim izazvano prolazeći pored nikšićkih sveštenika Slobodana Jokića, Ostoje Kneževića i Mirka Vukotića uputilo niz uvreda i psovki, pozive na progon i linč SPC i njenog sveštenstva i vjernika, koristeći najprizemnije psovke. Sveštenik Vukotić mu je prišao bliže rekavši: ʼIzvini brate da li se poznajemo, i koji je razlog takvog agresivnog ponašanja?ʼ Umjesto odgovora, pomenuto lice ga je pesnicom snažno udarilo u predjelu lica, od zadatog udarca sveštenik se jedva održao na nogama i njegove naočare su odletjele pod obližnje vozilo. I nakon ovog čina napadač je nastavio da upućuje prijetnje i psovke udaljujući se u pravcu gradske kapele. Brojni građani, koji su se slučajno zatekli na licu mjesta su bili zatečeni i izrazili svoju spremnost da svjedoče o ovom sramnom događaju. O ovom kriminalnom činu, napadu na sveštenika – službeno lice SPC obaviještena je policija, koja je privela prestupnika u prostorije CB. Napad na svešteno lice je kažnjivo po KZ CG, u smislu raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje i ugrožavanja lične sigurnosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Još jednom se, ocjenjuju oni, vidi, da je jednostrani i nepromišljeni čin ovakvog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, bez dijaloga i saglasnosti Crkve, proizveo smutnju, podigao tenzije u društvu u Crnoj Gori, „a pojedini predstavnici vlasti su svojim izjavama i optužbama Crkve, da ona podstiče nemire i nasilje i poziva na građansku neposlušnost, u stvari stvorili atmosferu u kojoj je normalno i poželjno nasrnuti na pravoslavnog sveštenika“.

„Inače, sveštenik Mirko Vukotić, paroh kočanski, potiče iz ugledne crnogorske porodice koja je Crnoj Gori kroz njenu istoriju dala značajne ličnosti. Očekujemo oštru i nedvosmislenu osudu ovog sramnog čina od Predsjednika države, Vlade i grada Nikšića. U Badnjoj nedjelji još jednom pozivamo na mir i bratsku slogu i dostojanstveno hrišćansko ponašanje upućujući božićni pozdrav: „Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“. Mir Božiji! Hristos se rodi!“, poručuju iz MCP.

Portal Analitika