Društvo

Poljski slavista: Nasrtaj SPC na crnogorski identitet, cilj - asimilacija

Poznati poljski slavista i filolog dr Mječislav Đekonjski, uputio je apel javnosti u kome upozorava da je Srpska pravoslavna crkva nasrnula na crnogorski identitet.
Poljski slavista: Nasrtaj SPC na crnogorski identitet, cilj - asimilacija
Portal AnalitikaIzvor

“Budući da sam dobro upoznat s crnogorskom kulturnom i društvenom situacijom već tridesetak godina, najnovija dešavanja u vidu nasrtaja na identitet te zemlje, njezina prava i temeljna identitetska obilježja – ja kao slavista i filolog imam silnu potrebu da prokomentarisem i iskažem podršku crnogorskome narodu u ovome trenutku”, naveo je Đekonjski u pisanoj izjavi za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, balkanska pitanja su mu dobro poznata kroz godine koje je proveo kao istraživač štokavskoga jezičkog prostora i prevodilac o tome djelu Evrope.

“Te s obzirom na to – poručujem, da je vidljiva namjera da se jedna stabilna zemlja kakva je Crna Gora uzdrma agresivnim nametanjem pravila Srpske pravoslavne crkve sa željom da se zauzme teritorija i asimiluje stanovnistvo Crne Gore”, dodao je Đekonjski.

Ta pravila, kako dalje navodi, kose se sa skoro svim međunarodnim zakonima o slobodi i pravu na kulturu, tradiciju, duhovnost, jezik jednog naroda…

“Crnogorci sve to imaju, ali im sad Srpska pravoslavna crkva radikalizujući imovinska pitanja i osporavajući nedavno usvojeni zakon poništava vjekove trajanja, istorije i crnogorske osebnosti koja je ugrađena u temelje evropskpga kulturnog kruga”, objasnio je Đekonjski.

 Da ništa drugo ne spominjem nego Crnojevića štampariju bilo bi dovoljno upućenima.

“Zbog toga i pisem ovo pismo/apel svima ljudima dobre volje da se suzbije agresija na Crnu Goru i njezinu kulturnu baštinu. Pitanje je ko podržava i finansira sve ove poluistine, koje se čitaju u međunarodnoj štampi. U svakom slučaju postoji u tome namjera masovne dezinformacije širom svijeta. Bratski poljski narod dobro razumije sve što se dešava, jer se i nama samima slične prilike u zadnjih nekoliko godina stalno režira”, zaključio je Đekonjski.

Portal Analitika