Društvo

Dvoje mladih sa teškim povredama šake od petardi

U novogodišnjoj noći dežurni ljekari Kliničkog centra u Urgentnom bloku nijesu imali veći broj pacijenata nego uobičajeno, ali ove godine, kazao je Dnevnim novinama direktor Urgentnog centra Nermin Abdić, zabrinjava porast broja povrede zbog nestručne upotrebe pirotrehničkih sredstava.
Dvoje mladih sa teškim povredama šake od petardi
Portal AnalitikaIzvor

Dio hroničnih bolesnika koji se u Urgentnom centru javlja uobičajeno u novogodišnjoj noći, prema riječima Abdića, nadomjestili su pacijenti koji su ljekarsku pomoć tražili zbog povreda izazvanih pirotehničkim sredstvima.

“Nažalost, imali smo desetak pacijenata koji su se javili Urgentnom centru, od kojih dvoje mladih ljudi sa zabrinjavajućim povredama. Jedno je dijete od 14 godina sa ozbiljnom povredom šake, koje je zbrinuto u Institutu za bolesti djece, a drugo dečko od 19 godina sa praktično amputirana tri prsta na šaci. Riječ je o bizarnoj, teškoj eksplozivnoj povredi koja je operisana do ranih jutarnjih sati na odjeljenju Ortopedije”, pojasnio je Abdić.

Ostalih osam povreda od pirotehnike su, kako je objasnio, opekotine i povrede mekih tkiva, tetiva i omotača zglobova.

“Ponovo bih apelovao, ne samo kao ljekar, nego kao čovjek, na građane, posebno roditelje, da im ovo bude lampica i da se uzdrže od kupovine pirotehničkih sredstava i na taj način zaštite i sebe ali i našu mladost, jer imam podatak da je u Institutu za bolesti djece smješteno i trogodišnje dijete sa povredama od pirotehnike” kazao je Abdić.

On je poručio građanima da ne voze u alkoholisanom stanju i da se suzdrže od prekomjernog konzumiranja alkohola.

“U novogodišnjoj noći imali smo svega tri osobe sa lakšim povredama iz udesa, ali i dosta osoba koje su pomoć ljekara u Urgentnom centru tražile zbog problema izazvanih konzumiranjem prekomjernih količina alkohola, kod kojih 10-12 osoba sa povredama zadobijenim iz nasilja, odnosno tuča”, rekao je Abdić.

Portal Analitika