Politika

Bogićević: Vučićev dolazak miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore

Najavu dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjever Crne Gore za Badnji dan, pravni teoretičar Čedomir Bogićević doživljava kao eklatantno miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.
Bogićević: Vučićev dolazak miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore
RTCGIzvor

Posebno je, kaže, sporan način na koji je dolazak najavljen.

“Bez konsultacija sa predstavnicima vlasti i nosiocima najviših nosioca funkcija vlasti je ortodoksan akt negacije crnogorskog suvereniteta i subjektiviteta, podređenim interesom asimilacije crnogorskog naroda, detronizaciji nezavisne Crne Gore. Jer je velikosrpskim hegemonistima nezavisna Crna Gora velika kost u grlu”, kaže Bogićević.

Miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i dolazak na vjerski skup, može, kaže Bogićević poremetiti odnose ne samo Crne Gore i Srbije.

“Dolazak predsjednika Vučića u ovom momentu i na način na koji je najavio nije baš prihvatljiv i nije u skladu sa interesima obostranog priznavanja međusobne harmonije i dobrosusjedskih odnosa, koji karakterišu dva naroda. Radi se o jednom obliku negacije crnogorskog subjektiviteta, koji sada može da poremeti odnose i može da pooštri odnose i unutrašnju temperaturu. To ne bi bilo dobro za odnose i za svjetski mir”, poručio je Bogićević.

Crna Gora se, smatra Bogićević, oduprla mnogo većim izazovima. Sada je pred još jednim testom, jer se suočava sa otvorenim udarom na crnogorski nacionalni multivjerski sklad.
 

Portal Analitika