Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vjernici i večeras protestuju u više gradova; Krivokapić: SPC odavno nije bila pod ovako opasnom prijetnjom

Vjernici i večeras protestuju u više gradova; Krivokapić: SPC odavno nije bila pod ovako opasnom prijetnjom

Vjernici Srpske pravoslavne crkve i večeras su u više gradova Crne Gore šetali iskazujući tako protest i negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
FOTO: Mitropolija (Plužine, H.Novi, Podgorica) Prava Crna Gora (Berane) CdM (Bar)
FOTO: Mitropolija (Plužine, H.Novi, Podgorica) Prava Crna Gora (Berane) CdM (Bar)
MItropolija/Mediji/Portal AnalitikaIzvor

U Hramu u Podgorici i večeras je održan moleban, nakon čega su okupljeni krenuli u litiju. Sveštenstvo i građani oko 19 sati krenuli su u molitvenu šetnju do crkve Momišićkih mučenika.

Sveštenik Nikola Pejović kazao je da neće govoriti o Zakonu, ali da ga boli što posljednjih dana govore da je narod zaveden i da ne zna zašto se okuplja.

Kazao je da mu je krivo što su neki koji su glasali za usvajanje zakona ranijih godina dolazili upravo u crkvu Momišićkih mučenika, cjelivali mošti i pripremali se za Božić.

"I one noći pljunuli na taj cjeliv", kazao je on.

protestizakonVjernici su protestovali i u Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Plužinama, Žabljaku, Pljevljima, Mojkovcu, Baru, Herceg Novom…protestizakonpg

Paroh kotorski Momčilo Кrivokapić je pozvao brojne vjernike, koji su i večeras prisustvovali molebanu Presvetoj Bogorodici u tom gradu, da mirno izdrže i molitvom nadjačaju zlo oličeno u donošenju zakona od strane Skupštine Crne Gore.

„Ozbiljan je trenutak jer odavno SPC nije bila pod ovako opasnom prijetnjom. Treba biti staložen i miran, u čvrstoj molitvi, odlučni da branimo svoju Crkvu ali, svaki put to ponavljam, ako zatreba ići ćemo i drugačije. To bi bila poslednja linija odbrane koja znači da smo spremni, kao naši preci, živote položiti za Crkvu svoju, braneći ono što niko ne može da nam uzme. Vidjećete, daće Bog, sve će proći, kako Hrist kaže, i nebo i zemlja, ali moja riječ neće“, poručio je otac Momčilo Кrivokapić.

beraneprotestpravacrnagoraMasovni protest u Beranama

U Beranama su sve masovnija okupljanja protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Beranama se u Manastir Đurđeve stupove, zadužbinu Prvoslava, sina velikog župana Tihomira i sinovca velikog župana Stefana Nemanje, staru 806 godina slila rijeka od oko 10.000 ljudi, koji su na moleban stigli poslije protestne šetnje od tri kilometra. 

Građani su u šetnju krenuli od zgrade Opštine Berane, prenose Novosti.

Masovni skup bio je i u Bijelom Polju- litija koja je išla bjelopoljskim ulicama okupila je više hiljada vjernika, koji su izrazili protest zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prije litije u crkvi je služen moleban.

Episkop Atanasije služio je večeras moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima. Atanasije je predvodio litiju ulicama grada, na kojoj je bilo nekoliko hiljada građana. 

barprotestcdmKako javlja dopisnik Pobjede, Barani koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti izašli su u protestnu šetnju centrom grada.

Prema navodima iz policije, više od 1.200 građana je noseći krstove, stare crnogorske zastave, ikone... ovoga puta promijenilo maršrutu i prošetalo od Hrama, pored kompanije "Nimont", Centra bezbjednosti, Trgom Vladimira i Kosare do prodavnice sportske opreme "Cakan", potom iza "Sohoa", da bi se naposljetku ponovo okupili ispred hrama.

Ni večeras, kako je saopšteno iz policije, nije bilo incidenata ni upotrebe petardi, a učesnici protesta su uzvikivali "Ustanite, Barani" i "Ne damo svetinje".

Najavljeno je da će se litije održavati do Badnjeg dana.

Portal Analitika