Društvo

JOANIKIJE: Vlast da povuče ili da radikalno izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Episkop Joanikije zatražio je danas u Bijelom Polju da vlast ili povuče ili radikalno izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.
JOANIKIJE: Vlast da povuče ili da radikalno izmijeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Portal Analitika / Mitropolija SPCIzvor

On  je ocijenio da se „vrši strašna nepravda nad SPC i osmišljen, isprojektovan udar na pravoslavlje u Crnoj Gori“. Mi smo, kao hrišćani, istakao je on, dužni da damo otpor i ustanemo protiv nepravde, što je ovaj narod sa svojim sveštenicima i učinio.

„Podsjećamo ovu državu i cijelu domaću i međunarodnu javnost na onu osnovnu istinu da država stoji na građaninu, kao što Crkva stoji na vjerniku, ali za državu to ima još veće značenje. Ako je, ovih dana, toliko građana Crne Gore pravoslavne vjere izrazilo svoje neslaganje sa nepravdom koja se čini, prilikom donošenja Zakona, i ako je bilo toliko naših opravdanih reakcija, i izlazak na ulice, kada je sve, već, dovedeno do apsurda, onda svaki taj izlazak i svak ko je izašao, svjedoči da je taj zakon ništavan i da nije donesen u skladu sa voljom većinske Crkve u Crnoj Gori“, konstatovao je episkop budimljansko-nikšićki danas u Bielom Polju.

Kazao je da se, prema tome, zakon mora da povuče.

„Tako bi to bilo u svakoj civilizovanoj, a naročito u onoj proevropskoj državi, kako danas govore. Međutim, Crna Gora se sa ovim zakonom vraća u primitivizam, ovaj zakon nije u skladu ni sa pravom, ni sa pravdom, niti sa međunarodnim standardima, on je samo u skladu sa zlom voljom i pohlepom onih koji žele da otmu crkvenu imovinu, i da ponize Crkvu Svetu Božju pravoslavnu, i našu svetu vjeru. Mi ne smijemo dozvoliti da se gaze zaveštanja Svetog  Kneza Miroslava, i Župana Prvoslava, i Stefana  Nemanjića ktitora Morače, i Svetoga Vasilija Ostroškog , i ostalih Božjih ugodnika iz roda  našega, koji su su podizali svetinje, Bogu ih i crkvi posvećivali, namjenjivali ih za pokoj svojih duša. I vlasti govore da oni neće skrnaviti Svetinje, ali poslije će govoriti čim se upišu,  da su oni vlasnici pa mogu sa njima da rade šta hoće. I već su rekli šta bi željeli da urade od naših svetinja -da ih dijele kome oni hoće i kako hoće i da ih pretvore u biznis i da ponize našu svetu vjeru", naveo je Joanikije.

 Ne smijemo to, kako je dodao, draga braćo i sestre, dozvoliti i mi se borimo koliko možemo.

WAli ne borimo ognjem i mačem, nego istinom i pravdom. A kada je sve dovedeno do apsurda izašli smo da javno posvjedočimo svoje neslaganje sa svojim narodom i na ulice. Naša borba nije ni protiv koga lično, nego protiv nepravde. Tražimo od naših vlasti da ovaj zakon povuče,  ili da ga radikalno izmijene u onim dijelovima koji su za crkvu neprihvatljivi“, zaključio je episkop budimljansko-nikšićki.

Portal Analitika