Politika

Mandić: Dolazak Vučića bio bi ohrabrenje

Dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Badnje veče među Srbe na sjeveru Crne Gore bio bi veliki dan za nas, ali i za opšte jedinstvo srpskog naroda, kaže za Tanjug Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta.
Mandić: Dolazak Vučića bio bi ohrabrenje
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

Mandić ističe da dolazak Vučića još nije zvanično najavljen, ali bi to svakako bilo, ističe, ohrabrenje i dodatni podsticaj odlučnosti i namjeri srpskog naroda da brani svoje svetinje u Crnoj Gori.

On je ukazao da u tome nisu u pitanju nikakve partije, niti bilo kakve organizacije, već da se radi o odbrani srpskog naroda i nacionalnog bića, u čijim temeljima je dominantni identitet Srpska pravoslavna crkva, koja je danas, kaže, napadnuta i ugrožena u Crnoj Gori.

Vučićev dolazak na veliki pravoslavni praznik Mandić vidi u okviru onoga što Ustavom Srbije definisana uloga predsjednika - da i on i država Srbija vode računa i brinu o Srbima na svim meridijanima, gdje god da žive.

"Svakako, posebno treba da se vodi računa i brine o Srbima na onim prostorima gdje nisu manjina, nisu doseljenici, nego žive od samog početka našeg naroda, od formiranja njegovog imena sa tako velikom tradicijom i slavnom prošlošću, kakvu imaju Srbi na prostoru današnje Crne Gore", rekao je on.

"Loženje badnjaka u Crnoj Gori je jedna od onih svjetkovina kada se gotovo čitava Crna Gora okupi oko svojih hramova, zajedno sa sveštenstvom, loži badnjake, kao jednu važnu i veliku tradiciju koja je bila u temeljima današnje Crne Gore. Ovo što ćemo ove godine imati na loženju badnjaka i predsjednika Srbije za nas je posebno važno zbog dramatičnih trenutaka kroz koje prolazi vjerujući narod, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori", rekao je on.

On kaže i da se Srbi u Crnoj Gori ponose činjenicom da su iz Crne Gore i Nemanja i Sveti Sava i da je "velika kosovska misao" čuvana i očuvana u Crnoj Gori.

"Takva velika tradicija nas obavezuje da u ovom vremenu budemo bar na nekom nivou onoga što su bili naši preci. Dolazak predsjednika Vučića nas samo učvršćuje, hrabri i jača da kao narod istrajemo", podvukao je on.

Podsjetio je da je nedavno u razgovoru sa patrijarhom Irinejem dobio blagoslov za nastavak odlučne borbe za srpske svetinje u Crnoj Gori.

Ukazao je da se svako veče mogu vidjeti hiljade ljudi koji se kreću ulicama gradova u Crnoj Gori šaljući jednostavnu poruku da ne prihvataju i ne pristaju zakon, koji ugrožava srpske svetinje stare i do osam vijekova, koje su u prošlosti čuvali, gradili i branili naši preci, a koje danas neko jednostavno, anticivilizacijskim dekretom, želi da prisvoji.
 

Portal Analitika