Crna hronika

Ustavni sud ukinuo dozvolu za izručenje pripadnika Gulenovog pokreta Turskoj

Ustavni sud Crne Gore odbio je zahtjev za izručenjem Haruna Ajvaza, navodnog člana terorističke organizacije, kojeg potražuje Turska.
Ustavni sud ukinuo dozvolu za izručenje pripadnika Gulenovog pokreta Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Sudije Mevlida Muratović, Miodrag Iličković i Budimir Šćepanović ukinuli su dozvolu za ekstradiciju Turskoj koju je prethodno izdao Viši sud u Bijelom Polju, a potvrdio Apelacioni sud Crne Gore.

Dozvola je ukinuta zbog bojazni da Ajvazu, upravitelju studentskog doma i pripadniku Gulenovog pokreta, prijeti rizik od mučenja.

Iz Akcije za ljudska prava su kazali da je Ustavni sud Crne Gore u ovoj odluci pokazao razumijevanje međunarodnog standarda ljudskog prava na zabranu mučenja.

„Ističemo da je prije Ustavnog suda, sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju, Dragan Mrdak, zaključio da nijesu ispunjene pretpostavke za ekstradiciju, pozvavši se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i odluku Komiteta protiv torture UN u slučaju Dževdeta Ajaza protiv Srbije. Međutim, vijeće suda u Bijelom Polju nije uvažilo njegovo mišljenje i donijelo je odluku o ekstradiciji, koju je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio u vijeću sudija Milića Međedovića, Mušike Dujović i Radmile Mijušković“, naveli su iz Akcije za ljudska prava.

Ustavni sud je u zaključku naglasio: "Zbog svih gore navedenih razloga, polazeći od utvrđenog učešća turskih snaga bezbjednosti u mučenju svih za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ili simpatizeri pokreta FETO, i navoda o ozbiljnim, masovnim i sistematskim kršenjima ljudskih prava koja se nastavljaju pripisivati turskim snagama bezbjednosti, kao i navedenih odredbi člana Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, Ustavni sud nalazi osnovanim da postoji zabrinutost da će, ukoliko podnosilac bude izručen Turskoj, biti prekršen član 3 Evropske konvencije."

„Akcija za ljudska prava čestita Harunu Ajvazu, njegovom advokatu Daliboru Tomoviću i sudijama vijeća Ustavnog suda Crne Gore na ovoj veoma važnoj odluci za zaštitu ljudskih prava od međunarodnog značaja. Čestitamo i kolegama iz Građanske alijanse koji su gospodinu Ajvazu obezbijedili pravnu pomoć u okviru projekta pružanja podrške migrantima i azilantima u partnerstvu sa UNHCR. Odluka je istorijska jer je Ustavni sud po prvi put ukinuo odluku o ekstradiciji zbog opasnosti od mučenja. Očekujemo da Apelacioni sud u ponovljenoj odluci primjeni međunarodne standarde na koje je ukazao Ustavni sud i ne dozvoli ekstradiciju“, zaključili su iz Akcije za ljudska prava.

Odluku Ustavnog suda možete pogledati OVDJE.

Portal Analitika