Politika

Srpski nacionalni savjet poziva Mandića da se vrati osnovnim principima

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović u emisiji „Neskriveno“ Srpske radio-televizije pozvao je lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da se vrati osnovnim principima Srpske narodne stranke, čiji je program insistirao na zaštiti identiteta srpskog naroda i koji bi garantovao ravnopravnost srpskom narodu u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.
Srpski nacionalni savjet poziva Mandića da se vrati osnovnim principima
Portal AnalitikaIzvor

''Pokušaj da se kroz građanizaciju Srpske narodne stranke, a kasnije Nove srpske demokratije, i saradnju sa crnogorskom opozicijom ugrozi vlast, kao što se može vidjeti, bio je očigledno neuspješan. Crnogorska opozicija bila je u vremenu za nama uvijek više antisrpska nego antirežimska. Bila je nepresušan izvor rezervnog potencijala režima, a po pitanju statusa i položaja Srba nimalo bolja od crnogorske vlasti. To se pokazalo i u poslednjem slučaju donošenja kompromitovanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, crnogorskoj građanskoj opoziciji srpski narod ništa nije dužan, jer je baš od njih mnogo puta iznevjeren. 

''Nemilosrdno i po pravilu bila je protiv demokratskih i legitimnih prava Srba. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda. Srbi treba da se saberu kao narod i da znaju šta su njihovi interesi. Predstavnici političkih partija i srpskih organizacija u samostalnoj Crnoj Gori nijesu uspjeli da sačuvaju ni nacionalni, ni građanski status srpskog naroda, a pojam demokratija, koji se najčešće koristi u obilježavanju političkih subjekata u Crnoj Gori, prepoznat je kao obmana i laž, koja je iskučivo u funkciji političkih elita, kako vladajućih, tako i opozicionih. Srpski narod u vremenu kada mu niko nije od pomoći mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku. Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opoziciji demokratizaciju Crne Gore. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih stranaka, koje imaju podršku srpskog naroda, zavisiće položaj Srba u Crnoj Gori. Vaša je obaveza, gospodine Mandiću, da pozovete sve Srbe i pravoslavce koji žele da čuvaju tradicionalne vrijednosti Crne Gore i svoj vjerski i nacionalni identitet da budu zajedno u službi svoga naroda. To je jedina mogućnost da se sačuva ono što je naša nasušna potreba. Da se sačuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i jedinstvo srpskog naroda. Ko hoće sa srpskim narodom – srećno bilo, a ko neće, isto tako, srećno bilo'', zaključio je u saopštenju predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović.

Portal Analitika