Abiznis

Ostvaren rekord: Uprava carina u 2019. godini naplatila oko 801 milion eura

Uprava carina je od 1. januara do 20. decembra naplatila rekordnih 800.903.567,22 eura.
Ostvaren rekord: Uprava carina u 2019. godini naplatila oko 801 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli iz Uprave, ostvaren je rast prihoda od 5,6 odsto što je za 42 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvarenom naplatom u ovoj godini premašen je plan prihoda za 17 miliona eura.

Po osnovu PDV-a pri uvozu naplaćeno je 528 miliona eura, što je za pet odsto ili 26 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine, dok je po osnovu carine naplaćeno 27,8 miliona eura, što je za sedam odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Po osnovu akcize naplaćeno je 242,5 miliona eura, čime je ostvaren rast prihoda od 6,4 odsto ili 14,6 miliona eura više nego u prethodnoj godini.

U ovoj godini službenici Uprave carina izvršili su više od 67.000 detaljnih kontrola vozila i robe, kao i 900 inspekcijskih kontrola. Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti od 10,6 mil.eura, od čega se najveći dio odnosi na zaplijenjene akcizne robe, posebno cigarete.

Kada je u pitanju krijumčarenje narkotika, u 11 slučajeva službenici Uprave carina oduzeli su 432 kg skanka, 17 kg heroina, i 32 kg kokaina. Izdato je 437 prekršajnih naloga, dok je podnijeta 41 krivična prijava nadležnom tužiocu.

Kako navode, Uprava carina je i u 2019. godini bila pouzdan partner u nacionalnoj i međunarodnoj saradnji i razmjeni informacija.

“Zajednički rezultati i saradnja na suzbijanju krijumčarenja i carinskih prevara sa Upravom policije i Tužilaštvom jedno je od postignuća koje je obilježilo rad Uprave carina u protekloj godini. Odlučna borba za jačanje etike i integriteta i suzbijanje korupcije u carinskoj službi sprovodi se sistematski, čime Uprava carina na najbolji način kontroliše, ali i afirmiše posvećenost i profesionalizam carinskih službenika. Uprava carina će nastaviti da ostvaruje svoje strateške ciljeve i u narednom periodu, uspostavljanjem dobrog balansa između ubrzanja procedura za legalnu trgovinu i pojednostavljene prostupake sa jedne strane, dok će sa druge strane obezbjijediti efikasnost u naplati prihoda i bezbjednost carinskog područja kroz sprovođenje savremenih carinskih procedura”, kažu u Upravi.

Portal Analitika