Društvo

Šehović: Smjenjivaćemo direktore zbog nasilja nad učenicima

Ministar prosvjete Damir Šehović u intervju za Dan je kazao da su u protekle četiri godine podnijeli preko 70 krivičnih prijava zbog falsifikovanja diploma i da će direktori obrazovnih ustanova biti na skeneru ukoliko ne spriječe vršnjačko nasilje, što može biti osnov za njihovo razrješenje.
Šehović: Smjenjivaćemo direktore zbog nasilja nad učenicima
Portal AnalitikaIzvor

Vršnjačko nasilje biće predmet naše posebne pažnje u narednom periodu, poručio je Šehović.

''I to prije svega sa aspekta odgovornosti direktora. Zato ćemo, kako smo i najavili, krenuti u kampanju na tu temu, ali i promijeniti propise kako bi ekstremno oglušivanje direktora o obaveze koje se tiču procesuiranja nasilja bilo osnov za smjenu. Mi smo mogli da ne preuzimamo takvu odgovornost na sebe, ali nikad nijesmo, niti ćemo pokušavati da sebe amnestiramo od neprijatnih obaveza'', ističe Šehović.

Govoreći o tome kako će Ministarstvo onemogućiti ulazak sumnjivih diploma na tržište rada, te da li će se uvesti institut Ekspert u novom zakonu o priznavanju inostranih diploma Šehović kaže:

''Najveći iskorak na tom polju učinili smo kroz izmjene zakona koji se odnosi na priznavanje inostranih diploma, a koji ubrzo ide prema Vladi. U tom zakonu, koji je rađen sa našim partnerima iz nevladinog sektora, predloženo je da ministarstvo u postupku cijenjenja isprave ima mogućnost angažovanja eksperta iz iste ili srodne oblasti za davanje mišljenja o obrazovnoj ispravi. Lista eksperata bi se sačinjavala na osnovu javnog poziva, a ekspert bi imao mogućnost da predloži priznavanje ili odbijanje diplome, uz naravno obavezno obrazloženje'', kazao je Šehović.

Dodaje da Ministarstvo razmatra i sve druge sugestije sa javne rasprave, a posebno one koje se odnose na kriterijume i nadležno tijelo za davanje mišljenja.

''Već smo rekli da krivične prijave, takođe, koristimo kada je riječ o priznavanju obrazovnih isprava, ali to se naravno odnosi samo na one situacije kada je sama diploma falsifikovana. Tako je u poslednje četiri godine podnijeto sigurno preko 70 krivičnih prijava. Rješavanje pitanja diploma sumnjivog kvaliteta je za naše malo tržište od izuzetne važnosti, i to prije svega zato što će ti ljudi obavljati posao isto onako kakvo im je obrazovanje. Zato nam neće faliti motiva, želje i volje da kreiramo takav zakonodavni na okvir koji će spriječiti ulazak na naše tržište pojedinih nekvalitetnih inostranih diploma do kojih se dolazi prečicama'', kazao je prvi čovjek prosvjete.

 

Portal Analitika