Društvo

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve: Podržite SPC u Crnoj Gori

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve pozvao je sve pomjesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.  
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve: Podržite SPC u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

To se, kako prenosi Portal B92, navodi u poslanici patrijarha i sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

- Obraćamo se svim pomjesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vjernicima u Crnoj Gori sutra može snaći svaku crkvu - ocijenili su u poslanici. 

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori," činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države - tim prije nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“, prenosi Sputnjik.

U poslanici se dodaje da vlasti Crne Gore "samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava" negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, "čime se Crkva stavlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“.

Sinod RPC je takođe apelovao na svetsku zajednicu da spriječi kršenje prava vjerskih zajednica u Crnoj Gori uz ocjenu da se "očigledno ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dijela stanovništva u zemlji".

U poslanici Sinod poziva vlasti Crne Gore da revidiraju politiku koju vode, "da se saberu i umjesto mitskih ‘velikosrpskih šovinista’ u pravoslavnim vjernicima vide svoje djedove, očeve i majke, braću, sestre i djecu“.

 

Portal Analitika