Društvo

"Nosioci vlasti da otvore istinski dijalog, da se popravi što se popraviti može"

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori pozvao je nosioce vlasti da u najkraćem roku otvore dijalog o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Svetigora pres
Svetigora pres
Portal AnalitikaIzvor

“Javno pozivamo sve policijske snage i njihove starješine, sve do predsjednika i premijera, da ne primjenjuju silu, pa, eto, čak i nad episkopima, koji se mirno okupljaju radi odbrane i ostvarivanja svojih vjerskih prava. Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i, u najkraćem roku, otvore istinski dijalog da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama. Samo bi dogovor bio istinska pobjeda Crne Gore i svih crnogorskih građana”, navode Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije, episkop mileševski Atanasije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Episkopi su se saglasili da je donošenje ovakvog zakona uz, kako su istakli, mnoga kršenja procedure i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, nesumnjivo upereno protiv pravoslavne crkve, konkretno srpske patrijaršije, “budući da su ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice sporna pitanja već ugovorno riješila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno SPC-u”.

“Da je to tačno potvrđuju, kako izjave najviših državnih funkcionera i pripadnika vladajuće partije, tako i diskusije poslanika te partije u crnogorskom parlamentu, a naročito odbijanje crnogorskih vlasti da prihvate bilo koje ponuđeno rješenje od strane crkve”, ističu oni.

Episkopi SPC su potvrdili zaključke sa svoje telefonske sjednice od 26. decembra 2019. godine i izrazili odlučnost da se “ovoj nepravdi s kojom je crkva suočena suprostave koristeći sve domaće pravne mehanizme, ali i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda”.

Portal Analitika