Politika

UCG: Branimo Crkvu ali po pravilima Crkve

Obaveza Ujedinjene Crne Gore je da brani Crkvu, ali po pravilima koja Crkva uspostavi, kazali su danas iz te stranke.
UCG: Branimo Crkvu ali po pravilima Crkve
Portal AnalitikaIzvor

Ujedinjena, kako navode, od zaoštravanja krize i stavljanja "kvazi zakona" o Slobodi vjeroispovijesti u skupštinsku proceduru ne vuče samostalne poteze nego pažljivo sluša šta je molba i zahtjev Mitropolije, odnosno Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

"Tako će biti i ubuduće. Naša obaveza je da branimo Crkvu ali po pravilima koja Crkva uspostavi. Ne trebaju nam desetine komandanata nego jedna mudra i hladna glava, a vjerujemo i znamo da je ima u našoj Crkvi", kaže se u saopštenju UCG.

U toj stranci su, kako navode, svjesni činjenice da i oni i drugi politički subjekti mogu pretrpjeti političku štetu zbog toga što nijesu imali političku moć da spriječe usvajanje zakona u Skupštini ali da je tonajmanja šteta od svih koju mogu i moraju da istrpe.

"Mnogo je važnije djelovati sinhronizovano i mudro kako bi se spriječio naum vlasti da se zada konačan udarac našoj pravoslavnoj Crkvi, a preko toga i dovrši proces pljačkanja državnog budžeta i obezbijedi još jedan pokradeni mandat za upravljanje Crnom Gorom", smatraju u UCG.

Prema njihovim riječima, u susret danu Hristovog rođenja zadatak pravoslavnih vjernika je da hrišćanski brane svoje Svetinje.

"Pozivamo mlade čija se snaga i crkvenost vidi ovih dana širom Crne Gore da pažljivo osluškuju molbe i savjete crkvenih velikodostojnika jer je to jedini siguran put da ne pogriješimo i ne upadnemo u zamku ostrvljenih bandita koji vjeruju da ovo mogu riješiti preko noći, prelomiti preko koljena i uz pomoć gole državne sile i straha vladati do vlastitog biološkog nestanka", kazali su iz Ujedinjene.

Oni smatraju da je, istu noć kada je usvojen Zakon, on postao "mrtvo slovo na papiru". "Trebaće malo vremena da se naviknemo na činjenicu da se ustvari borimo sa "mrtvacem" te da tome treba i prilagoditi borbu".

Iz UCG oni su pozvali kolege koji iskreno osjećaju i vide opasnost po narod, državu i Crkvu da se politički organizujemo i politički odgovorimo na ovu političku lakrdiju vlasti.

"U Crkvi oduvijek postoji uspostavljena hijerarhija i pravila po kojima se funkcioniše - mi niti ćemo, niti možemo biti pridodate crkvene vođe ali moramo postaviti zajedničku politiku i slogu naspram ove Demokratske partije socijalista (DPS) providne ali zlokobne namjere", naveli su iz UCG.

U toj stranci smatraju da je i djeci jasno da progon Crkve može biti zaustavljen samo pobjedom nad "ludačkom i hajkačkom politikom DPS-a i njenog profiterskog lidera Mila Đukanovića".

"Pozvani smo da prvi put nađemo put sloge i zajedništva i da se ne trošimo na međusobne obračune i borbu oko poslaničkih mandata. Onako kako Crkva pravi plan za odbranu Svetinja, valjda bi i mi trebali da napravimo plan zajedničkog djelovanja kako bismo olakšali i narodu i Crkvi", ocijenili su iz Ujedinjene.

Oni su kazali da su uvjereni da će pravoslavni vjernici na Badnje veče i Božić napuniti sve hramove "Crkve u Crnoj Gori i poslati sliku svijetu ko je ko i ko se za šta bori.

"Ima nas više i pametniji smo od njih. Pokazujmo to na svakom koraku i pobijedićemo", poručili su iz Ujedinjene.

Portal Analitika