Politika

Odbijeni amandmani Mitropolije, prekinute sjednice odbora

Zakonodavni odbor odbio je večeras 15 amandmana koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF) na Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti. Nakon toga, sjednica je prekinuta jer je DF tražio da svi amandmani budu odštampani za sve članove Odbora. Odbor za ljudska prava odbio je amandman DF-a o imovini crkve. Iz tog političkog saveza su tražili da se do marta odgodi primjena zakona. Odbijeni su takođe i amandmani Mitropolije crnogorsko-primorske. Sjednice skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i zakonodavnog, prekinute su nakon što predsjedavajući tih skupštinskih tijela nijesu dali pauzu koju su tražili predstavnici Demokratskog fronta (DF).
Foto: Pobjeda
Foto: Pobjeda
Portal Analitika/Pobjeda/MinaIzvor

DF je tražio pauzu do sjutra ali kako predsjedavajući nisu udovoljili zahtjevu oni su napustili sjednice, nakon čega je prekinut rad.

Predsjednici odbora treba da napišu izvještaje i da ih dostave parlamentu.

Odbori su do prekida odbili više od pola amandmana koje je podnio DF.

Kako javlja portal Pobjede, poslanici DF-a su na sjednici Odbora za ljudska prava obrazlagali 101 amandman. Predsjednik Odbora, Halil Duković, kazao je da sjednica može trajati najviše tri sata.

Iz DF-a traže da se svima odštampaju amandmani, ali Duković kaže da mogu zakonito da rade i bez toga.

- Predstavnik vlade ima amandmane - rekao je Duković.

Branimir Gvozdenović iz DPS-a pitao je poslanika DF-a Milutina Đukanovića šta mu je cilj.

- Da ne glasate, rekao sam vam da nećete glasati - odgovorio je Đukanović, dodajući da ambicija DPS-a nije da imaju dijalog.

Branko Radulović kaže da mora da se ispoštuje procedura.

- Napustiću skupštinu, ovo nije praksa bila do sada - rekao je Radulović, i pitao da li mora prvo da prođe kroz Odbor za ljudska prava da bi išlo na zakonodavni.

- Jedan odbor ne uslovlja rad drugog odbora  - odgovorio mu je Gvozdenović, na šta je Radulović rekao da ukoliko nije u pravu, od ovog momenta neće biti poslanik.

Gvozdenović je kazao da DF želi da opstruira rad Odbora.

-Pola sata prije kraja sjednice podnijeli ste ovoliko amandmana. Poslovnikom nije definisano uslovljavanje rada matičnog i zakonodavnog odbora - naveo je Gvozdenović.

-Ako ne želite da počnemo da radimo da prekinemo sjednicu - rekao je Gvozdenović.

Milun Zogović je kazao da treba da se organizuje kolegijum i riješe problem.

- Da li postoji volja da obrazložite amandmane - pitao je Duković, na šta je Branka Bošnjak iz DF kazala da nijesu stvoreni uslovi za to.

- Razumnije bi bilo da ostavimo sve da prenoći. Jutro je pametnije od večeri. Pokušavate nešto da zbrzate - rekla je Bošnjak.

Radulović je rekao da je premijer kazao da će sa posebnom pažnjom razmotriti amandman, posebno one koje je poslala Mitropolija.

- Treba da se brišu članovi 62,63,64. i donesete temeljni ugovor sa Mitropolijom - rekao je Radulović i rekao da će, ako nemaju amandmane, poći napolje da ih iskopira.

Halil Duković kaže da očigledno ne postoji želja da se amandmani obrazlažu.

-Moramo da sačekamo Radulovića da se vrati, pa će ih obrazložiti - rekao je Milun Zogović.

- Predsjednik skupštine me zvao da vidimo šta da radimo, izvinte što sam izašao iz sale - objasnio je Radulović, i rekao da je iskopirao "ključni amandman"

Kaže da je sa kolegom Budimirom Aleksićem predložio da se izbrišu članovi 62,63,64.

- Riješili bismo sve probleme. Došlo bi situacije da ono što znači vlasništvo nad crkvom uredi na najbolji način. Kao u Grčkoj ili nekoj drugoj državi, da se potpiše temeljni ugovor - rekao je on.

Milutin Đukanović tražio je da se sjednica odbora nastavi sjutra. - Imate sto amandmana. Neće se završiti rasprava za pet sati. Tražimo da prekinite sjednicu - rekao je Đukanović.

Potrpedsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da su o amandmanu koji su predložili Aleksić i Radulović danas razgovarali sa Amfilohijem i obavijestili ga da Vlada ne može da ga prihvati. Radulović je odgovorio da je taj amandman "lijek na otvorenu ranu u Crnoj Gori".

Odbor je glasovima vladajuće koalicije odbio predloženi amandman. Radulović je kazao da odlazi "duboko razočaran".

Budimir Aleksić nazvao je poslanicu DPS-a Martu Šćepanović  "političkim komesarom" jer je tražila da se prekine sjednica. Ona je odgovorila da se za obrazlaganje svakog amandana troši 15 minuta, dok je Milutin Đukanović poručio da žele davode računa o svakom detalju.

Ako treba da obrazlažemo amandamne radićemo do sjutra ujutro. Dobili smo vodu i sad možemo. I gdje to piše da se radi tri sata - rekla je Branka Bošnjak. Bošnjak traži amandmanom da primjena ovog zakona uslijedi nakon što Mitropolija potpiše ugovor sa Vladom. - Najkasnije do 1.marta 2020.- rekla je ona.

Pažin kaže da stupanje zakona ne može da se vezuje za neku neizvjesnu okolnost. Odbor je odbio amandman Branke Bošnjak.

Portal Analitika