Politika

Marković: Pokušao sam da ubijedim Amfilohija da se ne ugrožava imovina

Nakon razgovora sa mitropolitom Amilohijem, premijer Crne Gore, Duško Marković, saopštio je u Skupštini da je uvjerio najvišeg predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske da zakon o kojem se raspravlja ni na koji način ne ugrožava status mitropolije kao ni njihove sveštenike.
Marković: Pokušao sam da ubijedim Amfilohija da se ne ugrožava imovina
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

''Gospodine Mandiću i Kneževiću na vašu inicijativu je došlo do susreta Amfilohija i mene u mom kabinetu. Taj susret je potvrda da ova Vlada želi dijalog o suštinskim pitanjima a ne o politici i manipulacijama. Ovaj sastanak i prihvatanje vaše inicijative je potvrda potpune spremnosti da saslušamo i uvažimo mišljenja poslanika koji potpuno suprotno dijametralno razmišljaj u odnosu na ovu vladu. Takođe sam prihvatio zbog činjenice o duhovnim i svetovnim pitanjima koja se prelamaju i o ovom zakonu treba razgovarati sa prvim čovjekom i duhovnikom crnogorske mitropolije i da njegove riječi mogu biti osnov za dalje promišljanje o ovom rješenju, ne nikako bilo kojeg crkvenog velikodostojnika, kao što smo imali prilike da čujemo. Treći razlog je da u tom dijalogu takođe podijelim argumentaciju i dam garancije da ovaj zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju u odnosu na MCP, govorim o Mitropoliji iako je bilo riječi i o SPC. Dao sam garancije i uvjerenja da nema skrivene agende, da je to zakon koji treba svakom savremenom društvu i da on ne ugrožava niti crnogorsku mitropoliju niti bilo koji bojekat kojim ona upralvja niti dovodi u pitanje položaj i status sveštenika. Naravno dao sam brojne primjere zajedničkog rada na tim i sličnim pitanjima, ukazujući da je Vlada bila trpeljiva i u onim situacijama kada se kršio crnogorski zakon i kada mi je mitropolit rekao da njegovi sveštenici nijesu imali njegov blagoslov. Tada smo otrpjeli krštenje zakona baš zbog poštovanja riječi mitropolita'', kazao je Marković.

Kako je dodao, rezime je da je Amfilohije tražio da Vlada povuče zakon, da je to u interesu svih. 

''Kada sam ga pitao zašto je to takav prelog argumentacija je nepovjerenje u nas i strah za poziciju mitropolije i njihove imovine. Pokušao sam ga da ga razuvjerim da takvog straha nema i da toga ne može biti. I da ipak treba da poštujemo jedni druge, da ja kao predsjenik Vlade imam obaveze kojim je ova vlada zadobila povjerenje građana Crne Gore. Na kraju se sve to svelo da pomjerimo za nekoliko dana ali ne želim da vas opterećujem sa tim. Rezultat razgovora je da je dijalog potreban i iskazao sam spremnost da taj dijalog vodimo i nakon glasanja o ovom zakonu ako on prođe u parlamentu. Tu se nismo složili. Iako je mitropolit i njegovi saradnici rekao da je zakon dobar osim u članovima 62 do 64. U pitanju je nepovjerenje a ne zakon. U pitanju je strah koji je nametnut'', istakao je Marković. 

Portal Analitika