Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Odbor podržao Predlog zakona; Pažin: Jednaka prava za sve; Zogović: Zakonom se konfiskuje imovina MCP

Odbor podržao Predlog zakona; Pažin: Jednaka prava za sve; Zogović: Zakonom se konfiskuje imovina MCP

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore danas je, sa sedam glasova za i dva protiv, podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, dok su protiv bila dva poslanika Demokratskog fronta (DF).
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
N. D.
N. D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Članovi odbora su, na zahtjev poslanika DF-a, Miluna Zogovića, glasali prozivkom. Zogović je to zahtijevao „kako bi ostalo zapisano ko je pogazio profesionalne i moralne standarde“.

Predlagač zakona, potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin, rekao je da Vlada pomenutim predlogom ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu obezbjeđivanja jednakih prava i sloboda svim vjerskim zajednicama i vjernicima u Crnoj Gori, ali i onima koji to nisu.

„Odredbe zakona odnose se na sve vjerske zajednice. Javna i kulturna dobra mogu se koristiti samo u skladu sa zakonom“, naveo je on, ističući da ne bi bio ustavan onaj zakon koji bi bilo kojoj vjerskoj zajednici omogućio da ima prava koje niko drugi nema.

Milun Zogović kazao je, govoreći o predlogu zakona, da se pred nepomirljivim suprotnostima treba zaustaviti.

„Evo oštre suprotnosti imaoca vlasti i naroda. Crnoj Gori potreban je novi zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti dogovoren dijalogom“, ocijenio je on, dodajući da predlog treba povući iz skupštinske procedure.

„Ovaj tekst ne može dobiti prohodnost na Zakonodavnom odboru zbog načelnih nedostataka. On mora biti temeljno prerađen, te da ga treba vratiti predlagaču“, saopštio je Zogović.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, smatra je da je aktuelni zakon o vjerskim slobodama anahron i prevaziđen.

„Novi pravni okvir treba da uvaži međunarodne standarde i vjerske posebnosti. Nema nikakve dileme da je ovaj predlog u skladu s Ustavom i LP će ga podržati“, najavio je on.

Veljko Vasiljević iz DF-a izjavio je da je u Crnoj Gori postojala samo jedna mitropolija – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) – i da sva crkvena imovina pripada njoj.

2412zakonodavniodbor2

„Sve drugo je otimačina“, uvjeren je on.

Njegova koleginica iz DF-a, Marina Jočić, ocijenila je da je pitanje ovog zakona političko i da će poslanici vlasti „kao tasteri“ glasati onako kako odluče predsjednik i premijer, Milo Đukanović i Duško Marković.

Ona je najavila da će tražiti istragu o saopštenju Sekretarijata Zakonodavnog odbora, iz kojeg je u petak saopšteno da je predlog zakona neustavan, da bi predsjednica Zakonodavnog odbora, Jovanka Laličić, kasnije rekla da odbor nije davao mišljenje o tome, dok su iz Skupštine naveli da je riječ o hakerskoj zloupotrebi.

Jočić je pročitala kletvu Svetog Vasilija Ostroškog – „Ko bi pokušao nešto da otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovima i sav imetak da mu Gospod Bog zatre i raspe...“ – i kazala da okupatori nisu otimali manastire, te da su poslanici vlasti „najveća okupaciona sila koja je ikada u Crnoj Gori vladala”. Nakon izlaganja, napustila je sjednicu. 

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, je, iako nije član Zakonodavnog odbora, saopštio na sjednici da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti „legendaran“ i da je u koliziji s preporukama Venecijanske komisije (VK), ali i odredbama koje se nalaze u samom predlogu.

„Iz riječi Milutina Simovića, ministra (Mehmeda) Zenke i Mila Đukanovića vidi se da je ovo zakon o crkvenoj imovini, a ne o slobodi vjeroispovijesti“, podvukao je Milić.

On je pitao gdje i kada su potpisani temeljni ugovori sa Katoličkom i Islamskom zajednicom.

„Ko ih je potpisao s njihove strane? Te ugovore bi trebalo ratifikovati u Skupštini“, smatra Milić.

Ministar Pažin je, odgovarajući na pitanja i primjedbe opozicionih poslanika, rekao da se treba kloniti teških riječi i pozivanja na kletve.

On je objasnio da je predlog zakona objavljen u medijima, jer je, kaže, bilo mnogo manipulacija. Pažin je prokomentarisao i saopštenje Sekretarijata Zakonodavnog odbora, od kojeg se Skupština ogradila, rekavši da mišljenje odbora ne može biti mišljenje jednog pojedinca, izneseno u prvom licu jednine.

2412zakonodavniodbor3

On tvrdi da je Vlada prihvatila sve preporuke VK.

„Imovinu vjerskih zajednica koristiće isključivo vjernici“, napomenuo je on.

Zogović mu je odgovorio da bi predlog zakona trebalo nazvati „zakon o konfiskaciji imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) i MCP“.

„Vi ste na sastanku s predstavnicima MCP kazali da je ovo političko pitanje i da će o njemu odlučivati Đukanović i Marković. To je čulo desetak ljudi“, tvrdi poslanik DF-a.

Pažin mu je replicirao riječima da je pitanje predloga zakona i političko.

Zogović je naglasio da je jedan od problema predloga i to što nije bilo javne rasprave o njemu.

„Ako poslanici daju podršku ovom zakonu, napraviće i profesionalnu i moralnu grešku“, smatra.

Veljko Vasiljević ponovio je da s predlogom udara na imovinu MCP.

„Smeta li vjernicima SPC što je hram Svetog Save u Beogradu vlasništvo države? Smeta li vjernicima u Rusiji, koja je vaš ideološki uzor – nemam ništa protiv – što su hramovi vlasništvo države?“, pitao je Pažin Vasiljevića.

Poslanik DF-a mu je odgovorio da u Rusiji nemaju NVO koja je upisana kao vjerska zajednica, aludirajući na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Milić je rekao da je Pažin „u pravnom smislu manipulator“ i da je neistina da su primjenjene sve preporuke VK. Ministar ga je pozvao da kaže koje preporuke nisu primijenjene.

U raspravi nisu učestvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Portal Analitika