Društvo

Cilj zakona otimanje hramova i pljačkanje crkvene imovine

Više stotina sveštenika i monaha Mitropolije crnogorsko- primorske, predvodjenih mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, okupilo se jutros ispred zgrade Skupštine Crne Gore u znak protesta protiv donošenja zakona o slobodi vjerospovijesti.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Episkop Metodije je pročitao proglas sa crkveno- narodnog sabora u Nikšiću, u kojem je ponovio da je cij predloga zakona otimanje hramova i pljačkanje crkvene imovine.

"...Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu moramo da odbranimo našu crkvu. Dužnost države je da svakome jemči mir i slobodu, da štiti crkve a ne da ih otima, treba da se protivi diskriminaciji. Zakonsko otimanje hramova predstavlja gaženje povelja srednjovjekovnih vladara. Mi ćemo istrajati u našoj borbi protiv diskriminacije...", navodi se, između ostalog, u proglasu. 

"Nijesmo ovdje došli ni protiv koga, već da izrazimo postovanje našim poslanicima i poštovanje prema vrhovnom zakonodavnom tijelu, ali da ih i svojim prisustvom podsjetimo da zakone koji donose...Ako ti zakoni nijesu u saglasnosti sa zakonima savremenog svijeta onda ti zakoni nijesu zakoni istinske Crne Gore i mogu se pretvoriti u bezakonje. Podsjećamo poslanike da ne dozvole taj stid i sram. Posebno se obraćamo poslanicima muslimanskog porijekla i rimokatolicima da ne dozvole da se izmanipuliše sa njima", poručio je mitropolit Amfilohije ispred Skupštine. 

2412mcpprotest22412mcprpotest32412mcpprotest52412mcpprotest4
Portal Analitika