Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Odbor podržao zakon; Tonsati: Nije vrijeme za zakon; Pažin: Nije mi jasno što SPC odbija registar

Odbor podržao zakon; Tonsati: Nije vrijeme za zakon; Pažin: Nije mi jasno što SPC odbija registar

Parlamentarni Odbor za ljudska prava i slobode podržao je danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Portal Analitika
Portal Analitika
L. Đ.
L. Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Proceduralno se uoči početka sjednice javio Slaven Radunović iz Demokratskog Fronta (DF).

odborljudskaprava

"Ja znam da se Zakon odnosi ne samo na crkve nego i na vjerske zajednice i da na tome nalazite utemeljenje da pozovete pseudoreligijsku organizaciju CPC, jer ako u nazivu imate crkvu ne znači da je crkva. Ako je to razlog zašto nijeste pozvali crnogorsku katoličku crkvu, a ima još koliko hoćete takvih organizacija. Da li samim činom pozivanja već ugrožavate rad ovoga Odbora jer ste pozvali samo jednu navodno crkvu? U pravoslavlju se zna što je crkva. Mislim da je vaš potez da pozovete samo jednu pseudoreligijsku crkvu pokazuje kako će DPS da se odnese prema ovom zakonu, a i prema pravoslavnom narodu", kazao je Radunović.

Predsjednik Odbora Halil Duković je odgovorio da predsjednik ima pravo da sazove Odbor kako on misli da treba.

"Predsjednik Odbora ima pravo da saziva ko će doći i ko će učestvovati u raspravi. Vjerujem da ćemo diskusijom doći do toga i ja ne bježim od rasprave. Pozvao sam sve vjerodostojne religijske organizacije", kazao je Duković.

bijeli-luk

Poslanik Milutin Đukanović iz DF-a prokomentarisao je da Odbor ovakvim sazivom podstiče razdol među pravoslavnim narodom.

On je dodao da ovaj Odbor ne može da raspravlja dok se ne dobije stav Zakonodavnog odbora.

"Zvanično članovi Zakonodavnog odbora imaju mišljenje stručne službe da je zakon neustavan. Da li je došlo do hakovanja ili da li su članovi pod pritiskom ja ne znam i to se mora istražiti. Zbog čega da se vodi polemika kada su stručna lica saopštila da ovaj Zakon nije ustavan i da nije u skladu sa pravnim poredkom", kazao je Đukanović.

Duković je odgovorio da po Zakonu ni jedan Odbor ne može uticati na rad drugog Odbora.

"Kada taj Odbor donese odluku on ne obavjeŠtava nas nego Skupštinu i onda se ona o tome izjašnjava. Nema tog zakona koji govori da rad jednog Odbora može uticati na rad drugog", kazao je Duković.

Đukanović pita zbog čega se raspravlja "na vrat na nos".

"Ovaj zakon je neustavan i dijeli narod. Vi kao političar morate imati senzibilitet prema ovakvim pitanjima. Dukoviću nijeste vi vojnik da morate da sprovodite lude naume vaših lidera u partiji. Gdje je žurba? Zašto na vrat na nos? Zbog čega ne date pauzu i da sačekamo sjutra misljenje Zakonodavnog odbora i onda raspravljamo?", kazao je Đukanović.

Duković je odgovorio da je najbolje da se smire strasti i da se nastavi sa radom.

Predstavnik Mitropolije crnogorsko primorske, Gojko Perović kazao je da se slaže sa mišljenjem poslanika DF-a o pozivanju CPC na sjednicu Odbora.

"Evropska komisija je preporučila da vodimo dijalog, a ne da vršimo tajne sastanke iza zatvorenih vrata kao i sastanke predstavnika vlasti sa određenim vjerskim grupama. Dakle otvoren, inkluzivan i transparentan razgovor. Takođe ovaj Odbor je sazvan uoči katoličkog Božića i naravno da ni predstavnici EU-a ni UN-a neće doći dva dana pred Božić. Potpuno se slažem sa mišljenjem predstavnika DF-a, mislim da nije u redu da se jedna prava vjerska zajednica poistovjećuje sa jednom grupom građana koja se prijavila od 2000. godine. Takođe nespretan je saziv skupa, nama je rečeno da dođe jedan predstavnik, iako bi mi jako prijalo prisustvo našeg pravnika, a opet ovdje pored mene vidim dva predstavnika MCP. Nemam ništa protiv i volio bih da su tu i biskup i nadbiskup, ali eto kada je broj učesnika u pitanju malo je nespretno urađeno", kazao je Perović.

odborljudskaprava4

On dodaje da je nedavno poslanik u Skupštini Crne Gore kazao da je Vlada sa svim vjerskim zajednicama postigla dogovor osim sa SPC koja je relikt prošlosti i koju treba pustiti da izumre.

"Sve se ovo dešava u atmosferi u kojoj je predsjednik države kazao da će on ili njegova partija obnoviti crkvu. E, u takvoj atmosferi pričamo", ističe Perović.

Kako dodaje juče je stigao jedan nezakonit papir koji spori uknjiženje jedne crkve.

"Vlada nalazi za shodno nakon više sudskih procesa koje smo dobili, da komentariše da je to uknjiženje pod sumnjivim okolnostima. Apsurdno je da sada raspravljamo o ovome kada je sve završeno. Odbacujemo optužbe da smo mi bili protiv dijaloga. Dostavili smo primjedbe na 92 strane i to prije utvrđivanja predloga i nijesmo dobili nikakav odgovor niti je vlada uzela za shodno da o tome raspravlja", rekao je Perović.

Perović dodaje da Vlada ovdje želi da se o zakonima o imovini raspravlja pred organima koji su njima podređeni, a ne pred sudovima. Perović navodi da je tužno razgovarati o Predlogu zakona jer će isti već za svega tri dana biti u Skupštini

"Zašto Vlada bježi od sudova sopstvene drzave u parničkom postupku. Time se narušava naš sistem i to Vlada čini. Zato predlažemo da se sa ovim zakonom ne žuri jer će se insistiranjem na ovom Predlogu zakona, koji je već za tri dana u Skupštini, samo pogoršati uslovi i sloboda vjernog naroda u Crnoj Gori. Ako je Vladi stalo onda će povuci ovaj Predlog zakona iz Skupštine i započeti inkluzivan razgovor sa svim vjerskim zajednicama i pravnim licima", zaključio je Perović.

 

"O ovom Predlogu zakona nismo pričali, pričali smo o drugim stvarima", rekao je Perović, navodeći da nijesu dobili poziv ni za jedan od sedam okruglih stolova.

Istakao je da ne omalovažava ranije sastanke, ali da su tad pričali o prošlosti, Pažinovom duhovnom promišljanju.

"Šetali smo po manastirskm groblju, popili ste kafu i bili na ručku", kazao je Perović.

 

Boris Bojović iz CPC smatra da Mitropolija želi da ukine pravo na vjeru i pripadnost svim vjernicima koji nijesu dio SPC, kao i da zeli da sačuva objekte koji su bespravno prepisani na njih.

"U svim crkvama i manastirima nam se odriče pravo da služimo. Srpska pravoslavna crkva želi da nam ukine vjeru i pripadnost i to kontinuirano traje od kada je CPC ukinuta jos 1918. godine. SPC želi da nezakonito prisvoji objekte koji su na pravno nevaljan način prepisani na Beogradsku patrijaršiju i da svom ostalom vjerujućem narodu ukine pristup. Mi u potpunosti podržavamo usvajanje ovog zakona", kazao je Bojović.

Robert Tonsati iz Kotorske biskupije smatra da pitanje vlasništva i imovine treba rješavati leks specijalisom jer bi se time rasteretio Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Zakon je potreban, ali još uvijek nije vrijeme za to. Potreban je veći stupanj konstruktivnog dijaloga. Unaprijeđen je predlog i puno je bolje nego ranije, ali opet ima mnogih djelova koji su sporni, naročito oko vlasništva i imovine. Mi predlažemo dalji dijalog, sve treba produbiti. Mi ne sporimo da postoje različita rješenja u svijetu. Negdje su države vlasnici, a negdje ne. Potrebno je da društvo sazrije i da mi vidimo kakve su namjere društva ako se imovina izuzme iz vlasništva crkve. Podržavamo donošenje novog zakona, ali što se ovog prijedloga tiče smatramo da bi bilo konstruktivnije pristupiti većem dijalogu, razriješiti još nedoumica kako bi sedonio zakon koji je svima prihvatljiv", kazao je Tonsati.

Đorđe Raičević iz Jevrejske zajednice navodi da podržavaju usvajanje zakona, ali da je trenutni predlog nepotpun i sporan i da bi trebalo da se doradi na njemu.

 

pazinodborljudskaprava

 

Ministar pravde Zoran Pažin je kazao da je bilo dijaloga između Vlade i SPC-a te da je samo jedan mali dio bio iza zatvorenih vrata. On dodaje da je upravo dio tog dijaloga nađen u aktuelnom Predlogu zakona.

Pažin smatra da će do najboljih mogućih rjesenja doći kada se po strani ostave sva istorijska pitanja i da će se tada donijeti najbolje odluke za ljudska prava.

Pažin govori da mu nije jasno zbog čega SPC godinama odbija da se upiše u javni registar. Kako dodaje, ne može se dozvoliti da jedino u Crnoj Gori odgovarajuće pravno lice ne bude upisano u javni registar.

Kako dalje navodi u katastru je haos i to se mora regulisati. On navodi da mora postojati punosnažni pravni odnos, ugovor o poklonu, prodaji, nasljeđivanju, ili neka odluka državnog organa ili sudska odluka o imovini.

Pažin dalje dodaje da su pročitali prigovor od SPC koji je bio na 92 strane i ističe da se samo minoran dio prigovora odnosio na stavove Venecijanske komisije.

"Mi smo htjeli dijalog i odvojili smo dovoljno vremena za njega, ali stav SPC je bio jasan i mi smo morali da ga poštujemo i moje je bilo da to prenesem Vladi. Ja sam uprkos tome ponovo pozvao telefonom Mitropolota Amfilohija i ni tada nijeste htjeli dijalog. Ali da vam i sada kažem, mi ni dan danas ne bježimo od dijaloga", kazao je Pažin.

odborljudskaprava2

Predstavnik Mitropolije crnogorsko primorske Gojko Perović odgovorio je Pažinu da razgovori koji su vođeni izmedju Vlade i SPC nisu bili na temu ovoga predloga zakona, već na sasvim druge teme. 
Perović dodaje da se ne može porediti uknjiženje vjerske zajednice sa upisom novorođenčeta u knjigu rođenih jer do dana današnjeg ne postoji takav zahtjev koji to traži. On je saglasan da se takav zakon treba donijeti, ali da je trenutni predlog loš.

Predlog zakona oštro su kritikovali Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dio opozicije, koji su više puta pozivali vlast da taj akt povuče iz procedure. Vlada je negirala optužbe Mitropolije i odbila da povuče Predlog zakona.

>>> Pet mitova o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti <<<

Na sjednicu Odbora pozvani su potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, Zoran Pažin, ministri za ljudska i manjinska prava, prosvjetu i kulturu Mehmed Zenka, Damir Šehović i Aleksandar Bogdanović.

Pozvan je i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, i predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Đorđe Raičević.

Na sjednicu Odbora pozvani su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, rezidentna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Fiona McCluney, savjetnica za ljudska prava u Sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Anjet Lanting, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Maryse Daviet.

 

 

Portal Analitika