Društvo

CRVENI ALARM: Obilne padavine, olujni vjetar, moguće teže posljedice...

Evropska mreža meteoroloških stanica oglasila je za danas crveni meteorološki alarm za područje južne i centralne Crne Gore gdje se očekuju ekstremne vremenske neprilike.
CRVENI ALARM: Obilne padavine, olujni vjetar, moguće teže posljedice...
P.Z.
P.Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Crveni alarm je upaljen zbog prognoziranih obilnih padavina od preko 80 litara na kvadratnom metru za 24 h koje se očekuju danas.

Prema prognozama evropskih meteorloga očekuje se i jak olujni vjetar.

Crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje. Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.

Takođe, Direktorat za vanredne situacije MUP-a  upozorio je  javnost da će područje Crne Gore biti pod snažnim uticajem ciklonske  aktivnosti koja će usloviti  jako nestabilne vremenske prilike, intenzivnu kišu i jak južni vjetar.

U centralnim i južnim predjelima očekuje se jaka kiša i obilna količina padavina, na primorju i u višim kontinentalnim predjelima, naročito u planinskim oblastima na sjeveru, očekuje se vrlo jak južni vjetar, povremeni udari južnog vjetra imaće olujni karakter.

Kao direktna posljedica dejstva ove značajne meteorološke situacije (zbog obilne količine vode i jakog južnog vjetra),  potencijalno  su moguće i određene  posljedice.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji kako na kopnu tako i na moru.

Obavještenje je poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja radi podizanja nivoa operativne spremnosti i eventualnog operativnog djelovanja.

 

Portal Analitika