Društvo

Bez prijava za disciplinsku odgovornost tužilaca

Tokom 2019. godine, prema evidenciji Tužilačkog savjeta, Disciplinsko vijeće nije dobilo nijednu prijavu protiv tužilaca za činjenje disciplinskih prekršaja. S druge strane, tokom 2018. godine Disciplinsko vijeće je imalo u radu četiri predmeta povodom utvrđivanja disciplinske odgovornosti državnih tužilaca.
Bez prijava za disciplinsku odgovornost tužilaca
Dnevne novineIzvor

U 2017. godini ovom vijeću podnijet je jedan optužni predlog protiv državnog tužioca u osnovnom državnom tužilaštvu.

U prošloj i pretprošloj godini prijave su se odnosile na disciplinski prekršaj iz člana 108, stav 3, tačka 8 Zakona o Državnom tužilaštvu (nedostavljanje podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa).

Kada su u pitanju predmeti iz 2018. godine, u tri od četiri predmeta Disciplinsko vijeće je utvrdilo odgovornost tri državna tužioca, odnosno rukovodioca, za teži disciplinski prekršaj iz pomenutog člana Zakona o Državnom tužilaštvu.

Tako su zbog nedostavljanja podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa, sva tri rukovodioca državnog tužilaštva sankcionisana izrečena im je novčana kazna u visini od 20 odsto od zarade u trajanju od tri mjeseca.

“U jednom predmetu Disciplinsko vijeće je odbacilo predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti”, navodi se u dostupnim podacima Tužilačkog savjeta i dodaje da je u oktobru 2018. godine to tijelo donijelo odluku da se jedan dravni tužilac privremeno udalji od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, do okončanja krivičnog postupka protiv imenovanog zbog krivičnog djela iz člana 252, stav 4, u vezi sa stavom 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Naime, riječ je o tužiocu VDT-a u Podgorici Gruju Radonjiću. U obrazloženju odluke Tužilačkog savjeta od 19. oktobra 2018. godine navodi se da je disciplinski tužilac podnio Tužilačkom savjetu zahtjev za privremeno udaljenje Gruja Radonjića od dužnosti, iz razloga što je protiv njega, a na osnovu potvrđene optužnice od 27.09.2018. godine, pred Osnovnim sudom u Podgorici pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela zelenaštvo.

“Tužilački savjet je, na osnovu člana 23 Poslovnika Tužilačkog savjeta, razmatrajući podnijeti zahtjev konstatovao da su se stekli razlozi iz člana 121, stav 1, tačka 2 Zakona o Državnom tužilaštvu za privremeno udaljenje od dužnosti Gruja Radonjića do okončanja krivičnog postupka”, navedeno je u tadašnjoj odluci.

Shodno Zakonu o Državnom tužilaštvu, državni tužilac i rukovodilac državnog tužilaštva kao državni tužilac disciplinski odgovara za lakše, teže i najteže disciplinske prekršaje.

“Lakši disciplinski prekršaj državnog tužioca je ako bez opravdanog razloga ne uzima predmete u rad redom kojim su primljeni u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju Državnog tužilaštva; neopravdano ne dolazi ili kasni na zakazane pretrese; ne pohađa obavezne programe obuke bez opravdanog razloga; ne ispunjava obaveze mentora kod inicijalne obuke i obuke pripravnika”, navodi se u Zakonu.
 

Portal Analitika