Društvo

Traže monopol za SPC a istakli slike poglavara Crnogorske pravoslavne crkve?!

Juče su poslanici DF-a u Skupštini Crne Gore svoj bunt protiv najavljenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti iskazali na bizaran način. Donijeli su u skupštinsku salu desetak velikih slika mitropolita Petra II Petrovića Njegoša?!
Traže monopol za SPC a istakli slike poglavara Crnogorske pravoslavne crkve?!
Portal AnalitikaIzvor

Ovim činom valjda su htjeli su da pokažu kako je Njegoš na njihovoj strani i da baštine Njegoševo djelo?!

Petar II Petrović Njegoš je naš neprevaziđeni pjesnik i bio je poglavar autokefalne crkve, što je poznato svakome na ovom svijetu sem što to navodno ne znaju pripadnici "države u državi" - svještenstvo Srpske pravoslavne crkve, i njeni političari-vojnici.

Uistinu, i svi oni znaju da je Njegoš bio na čelu Crnogorske pravoslavne crkve ali u ime svoje ideologije i gazda u Beogradu, moraju da govore i da djelaju u skladu sa neistinama koje kao nepresušno vrelo izviru iz Srpske crkve.

Njegoš je našu crkvu nazvao Crnogorska pravoslavna crkva: Vladimir Jovanović je 14. juna 2013. u neđeljniku Monitor objavio Njegoševo pismo Josifu Rajačiću iz 1832. godine. Pismo je prvi put odštampano u dubrovačkom listu Srđ, br 4. od 28. februara 1907. godine.

U pismu je Njegoš našu crkvu nazvao "Crnogorska pravoslavna crkva" možete pogledati i na faksimilu, a kompletan članak Vladimira Jovanovića imate na linku.

screenshot-20191221-074356-galleryPetar II Petrović Njegoš i njegov prethodnik, kao i njegovi nasljednici na mjestu mitropolita, bili su poglavari autokefalne Crnogorske crkve i ne postoje nikakva dokumenta da im se neko miješao u rad, organizaciju i sva unutrašnja pitanja crkve na čijem su čelu bili. Ako ovo nije istina pozivam DF-ovce, iza kojih stoje desetine profesionalnih istoričara, da pokažu neki dokument, neki istorijski izvor iz kog se vidi da Petar II Petrović Njegoš nije samostalno odlučivao o svim pitanjima Crnogorske crkve?

Ako imamo na umu da su laži jako plodne i da uvijek porode desetine novih laži, još zloćudnijih, ovo i nije tako čudno. Kad je već gromoglasno, 10.000 puta ponovljena obmana - da Crnogorska crkva nije bila autokefalna, onda je u skladu sa tom pameću normalno (a zapravo je bizarno i drsko), da se tražeći monopol za u Crnoj Gori nekanonsku crkvu, pozivaš na poglavara autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve! Ludo, zar ne?

Rafalom, kanonadom, ispalićemo laži milion puta i usadićemo laži u svaku crnogorsku glavu, te poraziti crnogorsku naciju, sigurni su u svoju strategiju "država u državi" i njeni vojnici.

Portal Analitika