Društvo

Odluka tužiteljke Mandić pokazuje da država ne želi da zaštiti novinare

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) šokirano je odlukom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, da odbaci krivičnu prijavu novinara Dana, Vladimira Otaševića, protiv Mladena Mijatovića, tjelohranitelja biznisemna Zorana Bećirovića, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.
Odluka tužiteljke Mandić pokazuje da država ne želi da zaštiti novinare
Portal AnalitikaIzvor

Iz DPNCG navode da se nastavlja praksa neprocesuiranih slučajeva napada na novinare.

„Iz nemontiranog snimka jasno da je novinar Dana Vladimir Otašević zastrašivan i da je na njega nasrnuo službenik MUP-a. Takođe, navodi Zorana Bećirovića u stilu ʼnemoj ovdje ima kameraʼ,upućuju na sumnju da će se sa Otaševićem obračunati na drugom, skrivenijem mjestu. Ovakva odluka tužiteljke Milice Mandić pokazuje da država ne želi da zaštiti novinare/ke i da im obezbijedi uslove za rad, a da se tužioci boje da rade profesionalno“, ocijenili su iz DPNCG.

Tužiteljka koja je odbacila prijavu preuzima, navode oni, odgovornost za mogući fizički napad na kolegu, ali i dio tereta odgovornosti u ime države koja ne garantuje sigurnost novinarima.

DPNCG je Otaševiću, u okviru Linije pravne podrške novinarima, obezbijedilo podršku advokatice i mi ćemo mu, u saradnji sa zastupnikom lista Dan, pomoći da zaštiti svoja prava. Zbog montiranog snimka koji je ranije objavio Javni servis, uputili smo prigovor Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije, a svakako ćemo uložiti i pritužbu na odluku tužioca. Apelujemo na Više tužilaštvo u Podgorici da preispita odluku tužiteljke Mandić“, poručili su iz DPNCG.

Portal Analitika