Abiznis

Platićemo garancije WTE i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih

Vladina državna garancija od 29,25 miliona eura u korist austrijsko-njemalke kompanije WTE-EVN, aktivirana je danas. Vlada ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled preuzima odgovornost ali će cjelokupan predmet biti predat zaštitniku kako bi se podnijele krivične prijave protiv svih fizičkih i pravnih lica koji su ugrozili interese države - poručeno je iz Ministarstva finansija nakon današnje pres konferencije.
Platićemo garancije WTE i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih
Portal AnalitikaIzvor

''Obaveza nam je da podijelimo zapažanja da su učinjeni veliki propusti kako u zaključenju samog ugovora tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu u izradi radova, određenim finansijskim aktivnostima koje u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti što je konstatovano u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu'', kazao je Nemanja Katnić državni sekretar Ministarstva finansija.

Kako je dodao, Vlada preuzima odgovornost kako ne bi narušila međunarodni ugled, ali šalje jasnu poruku da će ovaj slučaj biti predmet temeljne istrage.

''Vlada ne želeći da naruši svoj međunarodni ugled, i da se pokaže kao država koja poštuje međunarodne odluke donijela je ovu odluku ali želimo da pošaljemo poruku da će ovo biti predmet istrage nadležnih državnih organa sa ciljem očuvanja interesa države, opštine ali i svih njenih građana'', kazao je on Katnić.

Nije bilo odgovora na pitanje novinara protiv koga će biti podignuta krivična prijava.

''Zaštitnik će dobiti cjelokupni dokumentaciju koju posjeduje Ministarstvo finansija, koju je dobilo SDT i utvrdiće se sve mjere oko eventualnog postojanja krivične i svake druge odgovornosti za ovaj posao'', poručeno je na presu.

Kako je dalje objašnjeno vrijednost kolektora je potpisana na 58 miliona da bi se kasnije dodali iznosi za održavanje i kamatne promjene, dok je vlada garantovala polovinu tog iznosa.

''Ugovor je potpisan na 58,8 miliona kasnije aneksiran na 68 miliona gdje su dodati određeni iznosi za održavanje i kamatne promjene. Garancije od države su date na 50 odsto potpisanog ugovora. Garancije koje su pominjane od Opštine Budva date su od strane lokalne samouprave na iznos od 66 miliona eura. Vlada Crne Gore je obavezna za ono što su njene međunarodne obaveze, ne želeći da narušimo ugled. Potpuno svjesni odgovornosti idemo u susret toj međunarodnoj obavezi i preuzimamo odgovornost ali smo takođe svjesni da je bilo upitnih radnji i procesuiraće se dalje radnje'', objasnio je Katnić.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da njemačka kompanija od Vlade Crne Gore traži ono što je garantovano.

''U protestu koji nam je poslala Njemačka kompanija precizno piše da je njihovo potraživanje oko 64 miliona eura, a oni ostaju pri pravu da potraže razliku a od nas traže ono što smo mi garantovali 29 miliona i naša garancija se može smatrati kao djelimično plaćanje onoga što oni traže'', zaključio je Radunović.

Portal Analitika