Društvo

Predstavljene nove uniforme Vojske, rađene u saradnji sa Turskom (FOTO)

Za nama je uspješna godina za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore, u kojoj smo se zaista potrudili da Vojsci vratimo mjesto koje joj pripada, da bude institucija od najvećeg povjerenja i da se svi bezbjednije osjećamo u Crnoj Gori, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković na godišnjoj konferenciji u Vladinom domu na Cetinju pred najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima medije
Predstavljene nove uniforme Vojske, rađene u saradnji sa Turskom (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji su predstavljene nove oznake, radne i svečane uniforme VCG, za koje je ministar odbrane napomenuo da su rađene u saradnji s Turskom, te da povezuju tradiciju crnogorskog vojnika s modernim.

boskovic1Naglasio da je i da je u godini za nama zaokružena integracija Crne Gore u NATO, kao i da je u posljednje tri godine primljeno preko 300 vojnika po ugovoru, oficira i podoficira. “Zahvalan sam predsjednicima države i Vlade, jer su podržali stav da bez modernizacije ne možemo govoriti o vojsci kao garantu mira i sigurnosti”, kazao je Bošković. On je podsjetio da se nabavkom tri helikoptera Bell 412 građani osjećaju sigurnije, jer znaju da u svakom trenutku mogu računati na pomoć Vojske Crne Gore. Ministar odbrane je istakao da će pješadijske čete biti opremljene s 67 novih lako oklopnih vozila, kao i da je nedavno potpisan ugovor o njihovoj nadogradnji s Izraelom, što je nabavka ukupno vrijedna oko 65 miliona eura.

“Za potrebe VCG, obuku pilota I druge namjene nabavljamo četiri helikoptera Bell 505 iduće godine, a na tome nećemo stati, već je namjera da našoj vojsci omogućimo najbolje uslove za rad”, rekao je Bošković. Prvi čovjek Ministarstva odbrane je saopštio da je u inžinjeriju uloženo oko 2, 5 miliona eura, kao i da ta jedinica nesebično pomaže građanima, kako bi putevi i infrastruktura bili bolji, naglasivši I da su za potrebe logistike VCG nabavljena vozila “Toyota Hilux”.

uniforme2“Mornarica je naš najveći izazov, biće i u narednom periodu, modernizovana je jedna raketna topovnjača i sada je pretvorena u patrolni brod”, istakao je Bošković. On je podsjetio da je nabavljen i radar, koji će Crnu Goru koštati oko četiri miliona eura, ali je, u suštini, to donacija vrijedna 20 miliona eura “Imamo zaista odlične odnose sa svim partnerskim zemljama, a neki od njih su donacijama podigli kapacitete naših oružanih snaga“, poručio je ministar odbrane, rekavši da je s Turskom potpisana donacija od 16 miliona, tako da će logistički i transportni kapaciteti biti na većem nivou.

„Od Sjedinjenih Američkih Država, kao našeg ključnog partnera, u zadnje tri godine imamo donacije vrijedne oko 25 miliona eura“, rekao je Ministar odbrane. Bošković je naglasio da smo jedina zemlja u regionu koja je riješila problem viškova naoružanja. On je saopštio da je na Sinjajevini formiran vježbovni poligon, koji će omogućiti vojnicima da provjere i unaprijede sposobnosti.

„Pokazali smo da Vojska Crne Gore ne želi da uništava i gradi na Sinjajevini, već da pomogne stanovništvo tog kraja, njegovu turističku i ekonomsku valorizaciju“, istakao je ministar odbrane. Kako je naglasio, u saradnji sa Slovenijom, forimiran je Regionalni centar za planinsko ratovanje u Kolašinu. Bošković je poručio da su u planu značajne investicije u infrastrukturu. „Prije svega smo fokusirani na kasarnu Masline, kao centru budućih bezbjednosnih, ne samo vojnih, kapaciteta.

Zatim, kasarnu u Andrijevici, kako bi civilno stanovništvo moglo da računa na pomoć VCG, odnosno Ministarstva odbrane, kada su vanredne aktivnosti u pitanju“, objasnio je ministar odbrane. On je saopštio da se brine i o standardu zaposlenih u vojsci, te da će stambena zgrada u Danilovgradu biti završena naredne godine, a stanovi podijeljeni pripadnicima VCG. Bošković je najavio i gradnju sličnih ili istih objekata u Podgorici i Nikšiću, od naredne godine. Na konferenciji je načelnik štaba Generalštaba VCG pukovnik Aleksandar Pantović predstavio javnosti izgled novih oznaka jedinica Vojske Crne Gore i radnih i svečanih uniformi.

Portal Analitika