Društvo

Sve vjerske zajednice komentarisale nacrt dugo pripremanog zakona

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saglasno je sa stavom predstavnika Evropske unije (EU) o značaju inkluzivnog pristupa u regulisanju prava vjerskih zajednica, saopšteno je iz tog resora.
Sve vjerske zajednice komentarisale nacrt dugo pripremanog zakona
Portal AnalitikaIzvor

Upravo iz tog razloga, kako su naveli, nije se žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, već je on dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina.

Iz Ministarstva su podsjetili da je samo prošle godine održano sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora.

„Nema vjerske zajednice ili druge zainteresovane strane koja nije komentarisala Nacrt zakona. Osim toga, predstavnici Vlade su imali više direktnih pojedinačnih konsultacija sa svim vjerskim zajednicama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na tim konsultacijama postignut viši stepen saglasnosti nego ikada ranije po ovim pitanjima.

Kako su kazali iz Ministarstva, gdje god su predlozi vjerskih zajednica bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, oni su prihvaćeni.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Vlada su, dakle, učinili sve da se, kroz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, dođe do najšire moguće saglasnosti u vezi predloženog zakona“, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, odluka jedne vjerske zajednice da odbije dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije i da ga uslovi donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, ne umanjuje inkluzivnost čitavog procesa.

„Niti kvalitet Predloga zakona, koji je u cjelosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije“, zaključuje se u saopštenju ministarstva, dostavljenom Portalu Analitika. .
 

Portal Analitika