Podgorica

VUKOVIĆ: Podićićemo spomenik drugu Blažu Jovanoviću

Svečanom sjednicom Glavnog grada obilježeno je 75 godina od oslobođenja Podgorice.
VUKOVIĆ: Podićićemo spomenik drugu Blažu Jovanoviću
Portal AnalitikaIzvor

Prisutnima se obratio gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

“8. jula, u Stijeni Piperskoj, u Podgorici, pokrajinski Komitet komunističke partije jugoslavije kog su, na čelu sa članom Politbiroa Milovanom Đilasom, činili Blažo Jovanović, Božo Ljumović, Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević, donio je odluku o podizanju prvog opštenarodnog ustanka u tada porobljenoj Evropi. Plamen otpora uskoro će zahvatiti cijelu Crnu Goru i neće biti ugašen ni nakon teške Pljevaljske bitke i povlačenja većine partizanskih jedinica iz naše zemlje. Tri godine kasnije, na današnji dan, oslobođena je Podgorica. Biće to početak kraja slavne crnogorske ratne epopeje, čije su prve stranice ispisane na samo par kilometara odavde. Stanovnici Podgorice slobodu su dočekali pod otvorenim nebom budući da, kao posljedica ratnih razaranja, u gradu gotovo da nije ostao kamen na kamenu.

Žrtva koju je naš grad podnio tokom drugog svjetskog rata bila je ogromna. Samo u jednom danu, 5. maja 1944. godine, u najrazornijem bombardovanju od preko 70 koje je Podgorica pretrpjela tokom rata, 490 njenih stanovnika izgubilo je život. podsjećanja radi, u našem gradu je 1941. godine živjelo oko 13,000 ljudi. S osjećajem posebnog pijeteta, danas se prisjećamo palih za slobodu naše Podgorice, naše Crne Gore i naših bratskih jugoslovenskih naroda. I zato mi čini posebno zadovoljstvo to što, među brojnim gostima, ovaj važan trenutak sa nama dijele i naši prijatelji iz regiona.

Ponosni na slobodarsku istoriju našeg grada i doprinos koji je Podgorica dala u borbi za oslobođenje Crne Gore od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika, na današnji dan prošle godine u centru grada otkrili smo spomenik vrhovnom komandantu narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Do kraja mandata ove gradske uprave, u saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i Antifašista Crne Gore, na sličan način planiramo se odužiti i našem Podgoričaninu, narodnom heroju i prvom poslijeratnom predsjedniku Vlade Crne Gore, drugu Blažu Jovanoviću.

Dičimo se našom prošlošću, jer su Podgorica i Crna Gora uvijek znale stati na pravu stranu istorije. Jednako tako, vrijedno radimo za budućnost, kako bismo dokazali da smo dostojni žrtve onih koji su svoje živote ugradili u temelje i naše slobode. Nadahnjujući se njihovim primjerom, svakodnevno se trudimo da unaprijedimo kvalitet života u svim djelovima Podgorice, i naš grad učinimo istinski modernim i evropskim.

1Uz snažnu podršku Vlade Crne Gore, pokrenuli smo najznačajniji investicioni ciklus u istoriji glavnog rada, uključujući i realizaciju projekta vijeka za Podgoricu – Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Napravili smo krupne korake u pravcu izgradnje nove saobraćajne mreže u i oko našeg grada, uključujući i završetak radova na donjogoričkom, odnosno budućem bulevaru 21. maja. Ne manje od 200injak miliona eura vrijednih projekata koji će, u narednih nekoliko godina, biti realizovani u Podgorici, ponosni smo na partnerstvo s lokalnom zajednicom, koja aktivno učestvuje u planiranju razvoja našeg grada, ponosni i na podršku koju, kao Glavni grad, pružamo ostalim lokalnim upravama u Crnoj Gori, ponosni na izvanrednu saradnju s državnim organima, ponosni i na to što se, u regionu i šire, Podgorica danas prepoznaje kao relevantna adresa i pozdan partner.

O tome ubjedljivo govori i ono što smo uradili u danima koji su prethodili današnjem, a u sklopu obilježavanja našeg praznika.

Najveći dio onoga što danas možete viđeti u Podgorici mlađe je od njene slobode. Aktuelna gradska uprava, najmlađa je u njenoj istoriji. Odveć teško breme naše odgovornosti za razvoj Podgorice to čini još težim. Ali, nijesmo se slomili pod pritiskom. i nećemo. Imamo puno razloga da budemo ponosni na učinjeno tokom 2019. godine. Imaćemo ih za godinu dana još i više. Neka sunce našeg grada vječno sja! I neka je vječna Crna Gora!”, zaključio je gradonačelnik Vuković.

2U svojoj istorijskoj tradiciji antifašizam je progresivna ideja i ideologija koja zahtijeva stalno širenje slobode i tolerancije. Kao takav on predstavlja univerzalnu moralnu dužnost čovjeka i jedini put za ostvarivanje istinske demokratije i društvene jednakosti kojoj težimo. Antifašizam se potvrđuje kroz zaštitu ljudskih, socijalnih i građanskih prava i sloboda, kroz vjeru u čovjeka i njegove humanističke ideje.

Podgorica je dala veliki doprinos antifašističkoj borbi demonstrirajući otpor u želji za slobodom i nepristajanje na fašitičku ideologiju. U Drugom svjetskom ratu Podgorica je bombardovana 72 puta i bila do temelja razorena, a stradalo je više hiljada nedužnih civila. Tokom oružanih borbi širom regiona poginuo je veliki broj podgoričkih antifašista. Podgorica je dala preko četrdeset narodnih heroja. Borbe za oslobođenje grada udruženim snagama vodile su Prva bokeljska, Deveta crnogorska brigada, Lovćenski i dijelovi Zetskog narodno-oslobodilačkog pokreta. Grad je oslobođen 19. decembra 1944. godine, a ovaj datum se i danas slavi kao Dan opštine, zapisan u istoriju Podgorice kao istorijski spomenik trijumfa slobode, dostojan vječnog pamćenja. I tako danas slavimo dan Podgorice i velikih 75 godina oslobođenja od fašizma.

Zahvaljujući zaslugama i zrtvama naših predaka danas je drugačije vrijeme. Danas su naše bitke drugačije.

Danas se moramo boriti za jačanje demokratije uložiću napor na prevazilaženju podjela, te snaženju kulture dijaloga sa neistomišljenicima, u želji donošenja za Glavni grad važnih odluka što većim koncenzusom. To bi morala biti osnova zajedničkog napora svih dobromislećih, bez obzira kojoj političkoj ideologiji ili stranci pripadaju, a kada je u pitanju interes Glavnog grada i naših sugrađana”, zaključio je Suhih.

U ime dobitnika Žiriju se zahvalio izvršni direktor kompanije Bemaks, Veselin Kovačević.

Portal Analitika