Abiznis

Carević za Analitiku: Garancije nijesu aktivirane, platićemo samo realni dug

Ovlašćeni istražitelji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) ušli su danas u prostorije njemačke kompanije WTE koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, saznaje nezvanično Portal Analitika.
Carević za Analitiku: Garancije nijesu aktivirane, platićemo samo realni dug
Portal AnalitikaIzvor

Da je tim SDT-a u kompaniji WTE potvrdili su nam radnici. 

Poziv da tim specijalnog tužioca Milivoja Katnića prekontroliše dokumentaciju firme uputio je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević. Njemačko austrijski koncern WTE EVN je u petak zaprijetio aktiviranjem tri garancije na ime postrojenje za tretman otpadnih voda. 

Carević je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su u petak od WTE EVN dobili ultimatum da će aktivirati garanciju od 29.3 miliona koju je dala Vlada, garanciju od 4.3 miliona koju je dala Opština 2009., kao i garanciju od 66 miliona eura koju je potpisao bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača 2010. godine 

Kako je pojasnio Carević, garancija od 66 miliona eura ne postoji u arhivi Opštine, niti ima saglasnost Skupštine opštine i Ministarstva finansija. Riječ je, kako je istakao, o fiktivnoj garanciji koja je zavedena u Opštini, zbog čega je i tražio intervenciju Specijalnog državnog tužilaštva.  

Carević je za Portal Analitika rekao da je neophodno utvrditi koliko je novca zaista potrošeno u izgradnju postrojenja u Bečićima, ističući da će Opština izmiriti nesporne obaveze. 

“WTE je dao novi rok do 22. decembra i još nijesu aktivirali garanciju. Platićemo ono što je realno, ostalo nećemo. Ubijeđen sam da ćemo iz ovoga izaći čvršći i jači, platićemo dug i nećemo ugroziti funkcionisanje Opštine“, rekao je Carević. 
 

Portal Analitika