Društvo

Neće mini-hidroelektranu na Lještanici

Lještanica i vodopad Skakla nijesu samo biser Lijeske i Vraneške doline, već cijelog Bijelog Polja. Međutim, neko je zamislio da bjelopoljske rijeke treba da završe u cijevima, ali to nije javni interes, to je pokušaj ponižavanja i mi to nećemo dozvoliti - kazao je Danilo Mrdak
Foto: Pobjeda
Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Ispred zgrade Opštine Bijelo Polje juče je održano protestno okupljanje građana protiv izgradnje mini-hidroelektrane na rijeci Lještanici, koje je organizovala NVO „Grin houm“.

Izvršna direktorica te NVO Nataša Kovačević poručila je da je nedopustivo da se gradi hidroelektrana na rijeci odakle lokalno stanovništvo zahvata vodu za piće.

- To je suprotno i sa našim Zakonom o vodama, koji kaže da prioritet za upotrebu vode imaju mještani i da sve druge upotrebe u tom smislu treba ograničiti - kazala je Kovaćević.

Ona je naglasila da veliki probelm predstavlja i to što je planirano da se vodozahvat gradi na izvorištu.

- Onog momenta kada vi zahvatite vodu na izvoru, pravite katastrofu nizvodno. To je ono na što želimo da ukažemo i zbog čega smo predsjedniku opštine predali peticiju koju je potpisalo 750 građana. Očekujemo da reaguje i Više državno tužilaštvo, ali i međunarodne insitucije, kao što je Energetska zajednica - kazala je Kovačević.

Predsjednik Odbora za zaštitu rijeke Lještanice Vukoman Damjanović, poručio je da će snagom argumenta odbraniti sve rijeke u Crnoj Gori.

- Nadležne molimo da uvedu moratorijum na koncesije za rijeke i šume i time doprinesu ekološkoj državi Crnoj Gori koja se nalazi u predsoblju EU. Sve drugo nas vodi u sunovrat i vraća u prethodne vjekove - poručio je Damjanović.

Jedan od mještana Danilo Mrdak siguran je da će jednog dana Bijelo Polje biti prepoznato po vodopadu Skakla, po Lještanici i Lještanskoj glavi.

- Lještanica i vodopad Skakla nijesu samo biser Lijeske i Vraneške doline, već cijelog Bijelog Polja. Međutim, neko je zamislio da bjelopoljske rijeke treba da završe u cijevima, ali to nije javni interes, to je pokušaj ponižavanja i mi to nećemo dozvoliti - kazao je Mrdak.

Aleksandar Dragićević iz Koalicije za održivi razvoj poručio je da neće stati dok se svaka rijeka u Crnoj Gori ne spasi.

- Poruka sa ovog skupa za zaštitu Lještanice, kao i svakog skupa protiv izgradnje minihidrocentrala, jeste da nijedna neće u cijev. Planiraju da žrtvuju previše rijeka, čak nekih 50, na kojima žele da izgrade oko 80 hidroelektrana. Lokalna zajednica od toga nema benefit, građani nemaju benefite, država Crna Gora nema benefit, životna sredina nema benefit - poručio je Dragićević.

Portal Analitika