Abiznis

HADŽIĆ: Petogodišnja razvojna saradnja Crne Gore i Šangaja

Asocijacija Crnogorsko Kineskog društva prijateljstva izražava svoje poštovanje Ministarstvu održivog razvoja i turizma i koristi priliku da predloži projekat “Petogodišnja razvojna saradnja Crne Gore I Šangaja u oblasti stranih investicija, turizma i medija”.
HADŽIĆ: Petogodišnja razvojna saradnja Crne Gore i Šangaja
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv Šangajske asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama, delegacija Asocijacije prijateljstva Crne Gore i NR Kine boravila u posjeti Šangaju. Tom prilikom delegacija je vodila razgovore sa značajnim brojem institucija i partnerskim organizacijama, predstavnicima Centralne Šangajske Vlade.

Tema ovogodišnje konferencije partneskih organizacija bili su prioriteti Vlade Šangaja, turizam, investicije, kultra i mediji.

Predsjednik Asocijacije, u svojstvu počasnog građanin Šangaja, potpisao je 3 memoranduma o saradnji: sa Šangajskom Asocijacijom prijateljstva sa inostranim zemljama, Šangajskom Asocijacijacijom za turizam i trgovinu i Šangajskom Medija Grupom-SMG. CIlj sva tri gore navedena memoranduma je konkretna saradnja u cilju razmjene turista, medjunarodna razvojna saradnja, investicije u oblasti turizma, tržiste nekretnina i medijska saradnja.

Cilj Asocijacije da predstavi crnogorsko tržište, resurse i potencijal u Šangaju kao najvećem svjetskom ekonomskom centru, i kao srcu ekonomije NR Kine. U tome očekujemo partnerski odnos sa crnogorskim institucijama, medijima i strukovnim udruženjima. Način prilaska ovom tržištu je potpuno nov i originalan.

Čitav projekat je osmislila Asocijacija, ponudilia Šangajaskoj asocijaciji prijateljstva sa inostranim zemljama, koja je odgovorila potpisivanjem tri memoranduma. Prva Faza je ovom posjetom uspješno realiziovana i stvoren je međunarodno pravni okvir. Sada krećemo u konrektne podprojekte za svaku oblast posebno. Naša uloga je posrednička i partnerima sa obije strane i pruža sigurnost. Način na koji radimo je sa nivoa civilne diplomatije. Apsolutno sam svoj položaj, poziciju i uticaj, kao počasni građanin Šangaja ugradio u relaizciju ovog projekta, koji je u prvoj fazi predviđeno da traje od 2019 do 2024, do kada su potpisani memorandumi.

Asocijacija planira da u narednih 5 godina svoje aktivnosti u cilju realizacije 3 gore navedena Memoranduma  usmjeri  u oblasti turizma, stranih investicija i medijskog saradnji. U tom pravcu planiramo u što kraćem roku da uspostavimo institucionalnu saradnju sa MORT-om, Nacionalnom turističkom organizacijom, nekoliko lokalnih turističkih organizacija, Nacionalnim Javnim Servisom i određenim projektima primamljivim za strane investiture. Kada je riječ o ivnesticiajma iznijeli smo prioritete koji su potrebni Crnoj Gori, i to turizma, infrastruktura, saobraćajna čvorišta i poljoprivreda.

"Pozivamo sve zainteresovane subjekte koji prepoznaju interes za ovu oblast da se uključe u realizaciju ovog projekta", navodi se u saopštenju Asocijacije koju je potpisao predsjednik Samir Hadžić..

Portal Analitika