Politika

Osam političara iz Crne Gore na Molitvenom doručku, pročitajte njihova imena

U februaru, naredne godine, tačnije prvog četvrtka u tom mjesecu, održaće se 68. Molitveni doručak. Mjesto održavanja je, tradicionalno, u Vašingtonu, u hotelu Hilton.
Osam političara iz Crne Gore na Molitvenom doručku, pročitajte njihova imena
Portal AnalitikaIzvor

Iz Crne Gore su pozvani: Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i predsjednik Demokratske partije socijalista, Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore i Aleksandar Damjanović, poslanik u Skupštini Crne Gore.

Molitvenom doručku prisustvovaće Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi , Aleksandar Žurić, predsjednik odbora direktora Monteputa i bivši predsjednik Opštine Bijelo Polje, Marko Bato Carević, predsjednik Opštine Budva  i Radomir Novaković Cakan, potpredsjednik Opštine Bar.

 Molitveni doručak je događaj koji se jednom godišnje održava u Vašingtonu, ove godine 6. februara. Ovaj događaj, koji je prvi pokrenuo Abraham Vereide, zapravo predstavlja seriju sastanaka, svečanih ručkova i večera koji se održavaju od 1953. godine, a od 1980. godine se održava u Vašingtonskom Hiltonu.

Glavni događaj je u četvrtak ujutru i ima dva posebna gosta, ove godine je to Predsjednik Donald Tramp i gost iznenađenja čiji je identitet povjerljiv do jutra. Svaki američki predsjednik od Dvight D. Eisenhower-a je učestvovao na događaju. Osmišljen je kao forum koji okuplja i gradi odnose političke, društvene i biznis elite.

Od početka organizovanja ovog događaja, uporedo se u čitavom svijetu organizuju događaji po uzoru na ovaj, a pod pokroviteljstvom organizatora Molitvenog doručka.

U jugoistočnoj Evropi se takođe organizuje događaj po uzoru na molitveni doručak, Okupljanje zvaničnika Jugoistočne Evrope, koji se svake godine održava u drugoj državi. Crna Gora je bila domaćin ovog prestižnog događaja 2012. godine, koji je tada inicirao Branimir Gvozdenović, koji je poslednjih više od deset godina pozivan na Molitveni doručak u SAD-u.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država će biti jedan od glavnih domaćina. A kako nalaže tradicija, pozive upućuju dva člana Kongresa iz redova Demokrata i Republikanaca, odnosno za 68. Molitveni doručak pozive su uputili John Moolenaar i Tom Suozzi .

Portal Analitika