Kultura

Vuković: Kuća Stojanovića arhitektonski biser i budući hram kulture

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković obišao je, sa saradnicima, rekonstruisani objekat Kuće Stojanovića koju je ugledni podgorički advokat Milinko Stojanović ostavio u nasljeđe Glavnom gradu, odnosno Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Vuković: Kuća Stojanovića arhitektonski biser i budući hram kulture
Portal AnalitikaIzvor

„Objekat u kojem se trenutno nalazimo Glavnom gradu je zavještala porodica Stojanović – Milinko i Antonija Stojanović, jedna od najuglednijih porodica u Podgorici u drugoj polovini XX vijeka, sa željom da nakon njihove smrti ovaj objekat nastavi da živi i funkcioniše kao mali kulturni centar prije svega namijenjen potrebama NB „Radosav Ljumović“. Međutim, dugo godina se Glavni grad, nažalost, nije na adekvatan način odnosio prema tom vrijednom legatu. Imajući u vidu moralnu obavezu s jedne strane prema familiji Stojanović i s druge strane ono što je realna potreba daljeg unapeđenja kulture u Glavnom gradu, pogotovo u djelovima grada van centra, mi smo odličili da realizujemo projekat i radili smo prvo na čišćenju ove kuće koja se nalazila u jako lošem stanju, a onda i na njenoj adaptaciji, tako da danas na ovom prostoru imamo mali arhitektonski biser i budući hram kulture, koji će služiti ne samo kao mjesna čitaonica, nego i kao buduća rezidencija za pisce i umjetnike koji u Podgoricu budu dolazili iz regiona i Evrope“, istakao je gradonačelnik Vuković.
On je podsjetio da je prošle godine Grad otvorio i rekonstruisani objekat rodne kuće vajara Rista Stijovića, sa novim izložbenim prostorom, a da se u isto vrijeme ove godine otvara Kuća Stojanovića. „Želim da vam najavim da ćemo naredne godine, nadam se ne čekajući 19. decembar, otvoriti i rekonstruisanu Kusleovu kuću u centru grada, kao još jedan vrijedan kultruno-istorijski spomenik koji se ne nalazi u zadovoljavajućem stanju, tako da je grad opredijelio i za to sredstva i računamo da ćemo i tu dobiti jedan novi galerijski i izložbeni prostor koji će služiti za protokolarne potrebe Grada i dodatno krasiti našu lijepu Podgoricu“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

kuca-stojanovica

Jedan od najbližih srodnika porodiceStojanović, Slavko Stojanović, zahvalio se na svemu što je urađeno da se kuća privede svojoj namjeni. „Ostvarila se misao Milinkova – ne treba čovjek da očekuje sjećanja ako to nije zaslužio činenći dobro ljudima i misleći da li će to budućnost izreći. Upravo ovo danas je potvrda njegovih riječi. Milinko Stojanović bio je aktivni učesnik svih burnih događaja- borac NOR-a, Bitke na Sutjesci, Pljevljima, Milinka su krasile kvalitene misli i riječi, temeljitost i poudanost. Dao je svoj je doprinos kulturi i vidu skromnih biblioteka na Jabuci, u Podgorici, u Gimnaziji, u Maslinama, na Bioču, Stijeni Piperskoj, i najzad na svojoj kući ostavio otvorena vrata svima na korist. Naglašeno je njegovo osjećanje prema društvenom, još od nepovratnog zajma za prugu Beograd-Bar. Napravio je još puno toga – Miinko je dio nepokretne očeve imovine ostavio i našoj zajednici, u Stijeni Piperskoj, tako da će i njegovom mjestu rođenja biti dat poklon za osnivanje kulturnog centra Stijenski, koji se već nazire“, zaključio je Stojanović.

Portal Analitika