Kultura

Srđa Martinović dobitnik nagrade “Kapetan Miloš Vuksanović”

Srđa Martinović, zaposleni u Ministarstvu odbrane, naučnik i profesor, dobitnik je najvažnije nagrade dijaspore „Kapetan Miloš Vuksanović“, koju je dodijelila Crnogorsko-argentinska fondacija za izuzetan doprinos učvršćivanju i jačanju veza naše zemlje sa iseljeništvom u Latinskoj Americi.
Srđa Martinović dobitnik nagrade “Kapetan Miloš Vuksanović”
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz fondacije, Martinović je zavrijedio priznanje zbog posvećenog rada na povezivanju crnogorskog iseljeništva s maticom. Prošle godine održao je seriju predavanja o crnogorskoj istoriji i vezama sa iseljenicima širom Latinske Amerike, na univerzitetima u Buenos Airesu, Rosariu, Ćaku u Argentini, na fakultetu u Montevideu u Urugvaju i Santijagu u Čileu. Takođe, održao je predavanje i u prestižnoj instituciji CARI, što je privilegija koju je imalo svega nekoliko osoba s Balkana. Tako ga je argentinska zajednica, za rad sa dijasporom, posebnom poveljom izabrala za počasnog člana u septembru 2019. godine.

Martinović je, kako je zaključeno, ostavio trajan pečat doprinoseći čvršćem vezivanju iseljenika za zemlju svojih predaka. Uspio je brojne porodice iz Latinske Amerike da poveže s korijenima, pronađe njihovu iseljeničku rutu, fotografije i drugu vrijednu dokumentaciju, čime je potomke trajno vezao za Crnu Goru i najbliže srodnike.

Nagrada dijaspore „Kapetan Miloš Vukasović“ značajno je priznanje, koje nosi ime po najpoznatijem crnogorskom iseljeniku.

Portal Analitika