Abiznis

PROCON bez problema u 2020. godini

PROCON je osnovan kao jedinica za implementaciju ključnih projekata iz oblsti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.
PROCON bez problema u 2020. godini
Portal AnalitikaIzvor

“Osnovni problem u funkcionisanju PROCON-a u proteklom periodu se odnosio na nestabilno finansiranje. Intenzivnim radom Odbora direktora i izvršne direktorice, uz saradnju i podršku resornog Ministarstva i Ministarstva finansija, pronađen je model kojim su izmirene obaveze kompanije iz prethodnog perioda i stvoreni preduslovi za redovno izmirivanje istih u budućem period”, navodi se u Informaciji o poslovanju ove kompanije koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

Ove aktivnosti je, kako se dodaje, pratila naplata potraživanja po osnovu ugovora sa lokalnim samoupravama iz prethodnog perioda, ali i pokrenuto potpisivanje novih ugovora i naplata po osnovu istih.

BEZ PROBLEMA U 2020. GODINI

Predlogom godišnjeg programa rada i finansijskog plana za 2020. godinu podržanim od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva finasija, koji će biti razmatran na nekoj od narednih sjednica Vlade Crne Gore, kao i Predlogom zakona o budžetu za 2020. godinu, predviđeno je pružanje usluga Ministarstvu održivog razvoja i turizma na iznos od 250.000 € sa PDV-om, što će, uz planirane ugovore sa lokalnim samoupravama i ostale prihode, osigurati da Procon posluje bez finansijskih problema posluje u 2020. godini.

ODLIV STRUČNOG KADRA

Usljed neizvjesnosti u finansiranju tekućeg poslovanja i ranije nedefinisanom status PROCON-a u periodu do kraja 2017. godine, došlo je do značajnog odliva stručnog kadra.

“Imajući u vidu da je važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta PROCON-a, predviđeno ukupno 17 zaposlenih, usvajanjem predloženog Programa rada i finansijskog planaza 2020. godinu, steći će se uslovi za zapošljavanje adekvatnog kadra do predviđenog broja zaposlenih”, dodaje se u Izvještaju.

NEADEKVATAN PROSTOR

Pored navedenog, kompanija obavlja aktivnosti u zakupljenom poslovnom prostoru koji u slučaju dovođenja broja zaposlenih na planirani nivo neće u potpunosti odgovarati potrebama procesa rada.

"S tim u vezi, kroz saradnju sa resornim Ministarstvom i Ministarstvom finansija, nastoje se stvoriti uslovi za obezbjeđenje adekvatnog poslovnog prostora za PROCON", zaključuje se u dokumentu.

DOO „Project-Consulting“– Podgorica, PROCON, osnovano je Odlukom Vlade Crne Gore 20. decembra 2007. godine, kao Nacionalna jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.


P.Z.

Portal Analitika