Crna hronika

Koliku kaznu može dobiti ubica policajca Milutina Lekovića

Policijski službenik Milutin Leković preminuo je u nedjelju od posljedica ranjavanja nakon pucnjave koja se dogodila u centru Igala dok je bio na dužnosti. Nakon ubistva, pokrenute su inicijative za doživotnu robiju onima koji ubiju policajca. Šta kažu oni koji su pokrenuli inicijativu? A zakon?
Koliku kaznu može dobiti ubica policajca Milutina Lekovića
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tokom dosadašnje istrage o ubistvu Lekovića, utvrđeno je da je on ubijen tako što mu je strani državljanin sa zadnjeg sjedišta policijskog vozila ispalio metak u potiljak. Za to djelo se sumnjiči albanski državljanin Luan Hasanaj.

Na osnovu dosadašnjih informacija poznatih javnosti, advokat Zoran Čelebić navodi za Portal Analitika da je ovo  teško ubistvo.

„Ja bih ovo djelo klasifikovao kao teško ubistvo. Za ubistvo je kazna od pet do 15 godina, ali u zakonu se navodi da će se svako ko liši života službeno ili vojno lice dok vrši službenu dužnost, kazniti zatvorom od deset godina do  dugotrajnog zatvora.“, ističe Čelebić.

Kazna zatvora može biti najviše 40 godina. Savjet za građansku kontrolu rada policije predložio je da se ubistva policijskih službenika na dužnosti sankcionišu doživotnom kaznom zatvora, kazao je za naš portal predsjednik tog tijela Aleksandar Zeković.

 „Postoji društvena, moralna, profesionalna potreba da se ubistvo policijskog službenika tretira na najstrožiji mogući način, to jeste da je neophodno pristupiti pooštravanju kaznene politike. Zabrinjavajući su primjeri napada na policajce, od najbanalnijih primjera ometanja službene dužnosti do fizičkih nasrtaja“, navodi Zeković.

Veliki je problem i to što oni koji napadnu policijskog službenika često budu osuđeni i ispod zakonskog minimuma.

„Ubistvo policijskog službenika mora da se tretira na najstrožiji način i svima onima koji su na strani kriminala poslati jasna poruka u ime države i svih građana Crne Gore. Takođe insistiramo da i onda kada su policijski službenici oni koji krše pravo i napadaju, ne budu osuđeni ispod zakonskog minimuma“, ističe Zeković.

Direktni izvršilac ovog krivičnog djela jeste Luan Hasanaj (43), državljanin Albanije. S njim su bili Lulzim Hasanaj (49) i Nure Hasanaj, (67), takođe državljani Albanije.

Portal Analitika