Politika

Đukanović: Samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti

Predsjednik Milo Đukanović prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 75 godina oslobođenja Crne Gore u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Đukanović: Samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je pobjedu nad fašizmom izvojevala prije nego neki drugi djelovi Jugoslavije, nego Evropa i svijet, s kojima iduće godine zajedno obilježavamo 75-togodišnji jubilej. Već krajem 1944. bila je oslobođena praktično cijela Crna Gora“, kazao je Đukanović.

Predsjednik je dodao i da su Crnogorci prvi ustali protiv fašizma, i „među prvima dočekali slobodu nakon krvavog četvorogodišnjeg rata, u kojem je Crna Gora podnijela ogromne žrtve“.

„U danima kad obilježavamo jubilej oslobođenja Crne Gore, prilika je da podsjetimo kako je Podgorica prije 75 godina bila sravnjena sa zemljom, dok su Podgoričani živjeli pod otvorenim nebom. Takva Podgorica bila je odraz u ratu postradale Crne Gore. Prema zvaničnim podacima ubijeno je i u logorima umrlo više od 40.000 ljudi, ili oko 10% stanovništva“, rekao je Đukanović.

On je istakao da moramo graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrijednosti u vremenima novih bezbjednosnih izazova.

„Naša je dužnost da svakodnevno ističemo značaj antifašizma, da djelujemo prosvjetiteljski, da vodimo ozbiljne političke debate, koje će i onima koji negiraju ili još ne shvataju značaj tih vrijednosti, pomoći da shvate da samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti. I kad je potrebno, u tom cilju moramo nepokolebljivo pokazati snagu države“, naglasio je Đukanović.

Drugi svjetski rat je, podsjetio je Đuaknović, nažalost i vrijeme velikih crnogorskih podjela, kojima je opterećeno i savremeno crnogorsko društvo.

„Jedan dio ljudi se tada opredijelio za kolaborantske pokrete, za služenje okupatoru, čineći najstrašnije zločine nad nedužnim crnogorskim građanima drugih ideologija, vjera i nacija. Velika vrijednost antifašističke Crne Gore, kao i cijele Jugoslavije, bila je što se nije svetila njihovim potomcima, već ih je prihvatila kao ravnopravne građane; svima koji nijesu tokom rata činili zlodjela data su sva građanska prava“, kazao je predsjednik Crne Gore.

On je istakao da niko ne želi da podstiče oživljavanje traumatičnih, unutrašnjih animoziteta i novih podjela.

„To je suprotno duhu naše državne politike, to ne odgovara težnjama savremene, proevropske Crne Gore. Ali isto tako ne želimo da pravimo kompromise sa onima koji danas hoće da afirmišu te retrogradne ideologije. Takođe, podsjećanjem na istorijske istine ne želimo da određujemo bilo čiji odnos prema njegovim precima. Međutim, nećemo dopustiti da se bilo čija sjećanja i pomeni pretvaraju u afirmaciju zlokobnih nacističkih ideologija“, podvukao je Đukanović.

Poručio je da Crna Gora ima vrlo jasan vrijednosni sud i jasne kriterijume i u odnosu na prošlost, i u odnosu na sadašnjost.

„To je garancija bolje budućnosti za sve. Zato antifašizam ostaje naša državna vertikala za sva vremena“, zaključio je predsjednik Crne Gore.

Portal Analitika