Politika

Medojević: UzSPN nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog uticaja DPS-a

Predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević se tokom Parlamentarnog Bezbjednosnog Foruma u Vašingtonu susreo sa Marianom Federicijem, Predsjednikom EGMONT grupe i Predsjednikom Finansijske Obavještajne Službe Argentine. 
Medojević: UzSPN nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog uticaja DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je upoznao Federicija o odluci Vlade Crne Gore da ukinu Finansijsku Obavještajnu službu i da aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma prenesu u Upravu policije.

“Uprava za sprečavanje pranja novca u Crnoj Gori nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog političkog uticaja DPS-a koji je razvio veoma razgranate poslove i veza sa transnacionalnim kriminalnim grupama koje svoje prljave pare peru preko režimskih banaka i kroz zajedničke investicije  u velike gradjevinske projekte u turizmu. Ipak, režim je odlučio da spriječi komunikaciju stručnjaka iz nezavisne e Uprave sa kolegama u EGMONTU, što je dovodilo do curenja nekih kompromitujućih informacija . Zato su odlučili da na mjesto šefa policije za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma postave čovjeka koji je od strane stranih obavještajnih partnerskih službi, ocijenjen kao kompromitovan zbog veza sa švercerskim kartelima i zbog toga je i otpušten iz ANB. Tako da sada policija Crne Gore je stavljena u funkciju kontraobavještajne zaštite crnogorskh kartela od djelovanja partnerskih obavještajnih službi. “ istakao ie Medojević.

Federici je kazao da se postojanje nezavisne finansijske obavještajne službe pokazalo kao bolje i efikasnije rešenje . Posebno što globalni perači novca koriste najsavršenije tehnološke mehanizme i izgradjene digitalne platforme sa kojima u realnom vremenu obavljaju svoje transakcije , pa je medjunarodna saradnja preko EGMONTA postala nezaobilazna u istragama protiv pranja novca od organizovanog kriminala.

Medojević je Federicija upoznao i sa novom generacijom globalnih perača para preko on-line igara na sreću gdje je režim obezbjedio crnogorsko drzavljanstvo za neke od najvećih svetskih priredjivača ilegalnih igara na sreću na internetu:

“Član kineskih trijada Pua, singapurac Shrodi su dobili crnogorske pasoše, osnivaju svoje  firme i otvaraju virtuelne račune u režimskim bankama i peru ogromne količine novca od igara na sreću na koje nije plaćen porez . Crna Gora je postala platforma za nesmetano djelovanje ovih perača novca. Tužilaštvo ne reaguje, a policija zaobilazi ove istrage. U svakom slučaju DF se snažno zalaže za osnivanje nezavisne Finansijske  Obavještajne Agencije koja bi kroz EGMONT koristila sve resurse i mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju” istakao je Medojević.

Federici je ponudio saradnju i istakao da ce se licno zauzeti i pomoci Crnoj Gori u borbi protiv pranja novca.

medojevic-i-troy-paredesbivsi-clan-secTokom Foruma lider PzP se susreo i sa Trojom Paredesom, clanom Komisije za hartije od vrijednosti u vrijeme istrage o korupciji prilikom privatizacije crnogorskog Telekoma koju je upravo pokrenula na inicijativu SEC. Medojevic je upoznao gdina Paradesa o njegovoj krivičnoj prijavi iz 2005 koju je državni tužilac Vesna Medenica odbila kao neosnovanu, a koja je bila identična sa prijavom koju je je podnio SEC tužilaštvu u SAD.

Medojević se susreo i sa Republikanskim Senatorom Todom Kruzom iz Teksasa , koji je održao veoma važnu prezentaciju o hibridnim prijetnjama globalnoj bezbjednosti. Senator Kruz je jedan od najblizih saradnika Predsjednika Trampa u Senatu SAD. 
 

Portal Analitika