Abiznis

Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade

Britanska avio-kompanija British Airways od naredne ljetnje sezone pokrenuće letove iz Londona do Podgorice. To je za Novu M potvrdio direktor Aerodroma Danilo Orlandić koji najavljuje i obnavljanje avio linije prema Zagrebu. Orlandić kaže i da ne podržava planirano davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podgorica, ali će poštovati odluku Vlade.
Orlandić: Nijesam za koncesiju, ali poštovaćemo odluku Vlade
Nova MIzvor

Crna Gora sve je više interesantna inostranim avio kompanijama. Tako će broj onih koje sada lete ka Podgorici od naredne turističke sezone biti veći. Letove od početka jula na relaciji London – Podgorica imaće  British Airways. Direktor aerodroma Danilo Orlandić najavljuje i još novih linija.

„Vjerujem da ćemo od naredne godine imati tri puta nedjeljno imati letove izmedju Zagreba i Podgorice. Napravili smo dogovor i sa jednom od najboljih kompanija iz Britanije “Jet2com”. Sa njima smo završili pregovore oko njihovih slotova za aerodrom Tivat i to je gotovo u potpunosti“, navodi Orlandić.

Statistika pokazuje da je od 2016. godine aerodrom u Podgorici povezan sa 40-ak destinacija, a onaj u Tivtu sa dest više. Sve je to pokazatelj, kaže Orlandić, da rade dobar posao.

Istakao je da su posebno ponosni što su doveli, prema njegovim riječima, najbolju evropsku kompaniju “Lufthansa”-u sa kojom planiraju dalje produbljivanje saradnje.

„Posljednih godina značajna sredstva uložena su u modernizaciju crnogorskih aerodroma. Samo u izgradnju “Terminala 2” u Tivtu investirano je oko tri i po miliona eura. Taj projekat već prve godine  opravdao je očekivanja.  Fokus u narednom periodu biće i stvaranje uslova za noćna slijetanja na aerodrom u Tivtu. Uveliko se na tome radi, a procjene su da će prvi avioni noću početi da slijeću početkom 2021. godine. Mogu reći da smo mi upravo prije par dana dobili povratno potpisan ugovor od strane Erbasove podružnice i time se smatra da je ugovor između Aerodroma Crne Gore i Erbasa zaključen i narednih dana mi počinjemo da operativno sprovodimo taj ugovor“, naglasio je Orlandić.

On dodaje i da je veći promet putnika na podgoričkom aerodromu bio znak da treba raditi na proširenju kapaciteta u Golubovcima. Podsjeća da je idejno rješenje završeno, a cijela investicija je vrijednosti oko tri miliona eura.

„Trenutno smo u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja vezano za proširenje tih kapaciteta i vidjećemo narednih dana kakva je sudbina tog projekta. Mi smo uradili što je do nas. Aerodromi iz godine u godinu bilježe i bolje finansijske rezultate. 2017-tu godinu su završili sa plusom od pet miliona eura, a lani čak deset miliona. Ova godina biće još bolja“, podvukao je direktor Aerodroma.

Zato Orlandić i dalje smatra da aerodrome u Podgorici i Tivtu ne treba valorizovati na način kako to planira Vlada, kroz koncesiju.

„Vjerujem da će postupak koji je u toku dati odredjene rezultate i da će biti  donijeta najbolja moguća odluka. Ja svoj stav neću promijeniti,  Aerodromi su u vlasništvu države Crne Gore i mi smo tu da poštujemo odluke Vlade“, poručio je Orlandić.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore prijavilo se sedam kompanija i to iz Indije, Koreje, tri turske kompanije, kao i jedna kompanija iz Irske.

Portal Analitika