Novi proizvodi

EU odobrila ulaganje 3,2 milijarde eura u razvoj električnih baterija

Evropska komisija odlučila je da sedam zemalja članica, uključujući Njemačku i Francusku, mogu da daju javnu pomoć od 3,2 milijarde eura za razvoj sektora električnih baterija u EU, preko konzorcijuma od 17 firmi.
EU odobrila ulaganje 3,2 milijarde eura u razvoj električnih baterija
Portal AnalitikaIzvor

Investicija tih sedam država (Njemačka, Francuska, Italija, Poljska, Belgija, Švedska i Finska) trebalo bi da omogući mobilisanje dodatnih pet milijardi eura privatnih investicija, navodi se u saopštenju iz Brisela.

EU smatra da su te subvencije u skladu sa propisima Unije oko državne pomoći. Taj važan projekat od zajedničkog evropskog interesa obuhvatiće 17 direktnih učesnika kao što je proizvođač automobila BMV, hemijska kompanija BASF i belgijska firma Solvaj, ali takođe i srednje i male kompanije, od kojih su neke prisutne u više država članica. Te firme će tijesno sarađivati jedna sa drugom i sa više od 70 spoljnih partnera, kao što su mala i srednja preduzeća i javna tijela za istraživanje iz cijele Evrope, navodi se u saopštenju.

Cilj je da se razviju litijumsko-jonske baterije sa dužim vijekom trajanja, koje se brže ponovo pune i koje su sigurnije i bolje za životnu okolinu od onih koje se trenutno koriste. Komisija je odobrila Njemačkoj da investira do 1,25 milijardi eura, zatim dolazi Francuska kojoj je odobreno 960 miliona eura, Italija, sa 570 miliona, Poljska sa 240 miliona, Belgija sa 80 miliona, Švedska 50 miliona i Finska 30 miliona.

Portal Analitika