Politika

Porastao rejting DPS-a, najviše povjerenja u obrazovni sistem i SPC

Prema najnovijem istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), rejting Demokratske partije socijalista (DPS) porastao je i iznosi 37 odsto.
Porastao rejting DPS-a, najviše povjerenja u obrazovni sistem i SPC
Portal AnalitikaIzvor

Nakon njih slijede Demokrate sa 15 odsto, Demokratski front (DF) sa 13,2 odsto, Socijalistička nardona partija (SNP) sa 5,8 odsto, Bošnjačka stranka (BS) ima 4,9 odsto, Socijaldemokrate (SD) imaju podršku 4,8 odsto ispitanika, a Socijaldemokratska partija (SDP) 4,1 odsto.

Građanski pokret URA podržava 3,7 odsto građana, Demos 2,6 odsto, a Pravu Crna Gora 2,2 odsto ispitanika.

Čak 46,2 odsto građana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem. 

Istraživanje CEDEM-a je pokazalo da građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Slijede policija sa 45,7 odsto, zdravstveni sistem sa 43,4 odsto, te sudstvo sa 41,9 odsto. Vojsci Crne Gore (VCG) vjeruje 40,5 odsto građana, dok je povjerenje u Delegaciju EU u našoj zemlji 39,7 odsto. U instituciju predsjednika Crne Gore povjerenje ima 37 odsto ispitanika, a u Vladu 36,2 odsto.

Najmanje povjerenja građani imaju u Tužilaštvo, 33,2 odsto, partije, 25,6 odsto, te Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC), 17,6 odsto.

Od Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, 32,6 odsto građana očekuje da će uspješno unaprijediti izborno zakonodavstvo, dok to ne očekuje 27.8 odsto ispitanika.

Da bi opozicija trebalo da učestvuje u radu odbora smara 36,7 odsto ispitanika, za razliku od 16.3 odsto koji misle suprotno.

Portal Analitika