Društvo

Papa Franjo: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica

Papa Franjo kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora da bude donešen po demokratskim principima i da zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, tvrdi se na sajtu Mitropolije SPC u Crnoj Gori.
Papa Franjo: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica
Izvor

Papa je odgovarajući na pismo patrijarha SPC Irineja istakao da su primjedbe i zabrinutosti od strane Srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

„Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvu“ istakao je Papa Franjo i dodao,

„S tim u vezi, Državni sekretar, Kardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsjedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve, a prenio sajt Mitropolije.

Vlada Crne Gore na sjednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sjednice koja je zakazana za 24. decembar 2019. godine.

Portal Analitika