Kultura

Dinner Party sjutra u Centru savremene umjetnosti

Izložba Dinner Party Hans Kristijan van Nijkera i Hiroko Cučimote otvara se u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Klub, u četvrtak, 12. decembra 2019. godine u 20 časova.
Dinner Party sjutra u Centru savremene umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Hans Kristijan van Nijkerk (rođen 1982, u Amsterdamu, Holandija) je umjetnik performansa, vizuelni umjetnik i muzičar koji živi u Bergenu, Norveška.

Nakon uspješne karijere kao trkač na srednjoj stazi i godina sticanja scenskog iskustva kroz muzičke nastupe, studirao je na Akademiji savremene umjetnosti Troms. U svojim nastupima nastanjuje različite scenske perspektive – od energičnih i harizmatičnih motivacijskih govornika do introvertnih ekscentrika. Istovremeno je ozbiljan i razigran, i igra se s publikom tako da ona – voljno ili nevoljno, kroz predvidljive ili nepredvidive reakcije (ili nedostatak istih), slijedeći ili ne slijedeći uputstva i igre – postaje ispitanik njegovih društvenih eksperimenata.

Hiroko Cučimoto (rođena 1984, u Saporu, Japan) je vizuelna umjetnica / umjetnica performansa koja živi u Švedskoj od 2008. Karijeru je započela na Univerzitetu umjetnosti Musašino u Tokiju, a studije je nastavila na Univerzitetu Konstfak za umjetnost, zanate i dizajn i Kraljevskom institutu umjetnosti u Štokholmu.

Njeni se radovi uopšteno mogu klasifikovati kao scenski performansi i društveni eksperimenti u javnim prostorima. U svojim performansima, članovima publike često pruža zajednička iskustva kroz fizičke zadatke, dijaloge i kolektivni pokret. Aktivna je i kao organizatorka za promociju efemerne umjetnosti u Štokholmu i vodi radionice u kojima se fokusira na na razvoj sopstvenih metoda u nehijerarhijskim i decentralizovanim kontekstima.

Umjetnici su o svom radu, između ostalog, zapisali:

„Naš odgovor, kao odgovor izrazito aktivnih, međunarodnih, profesionalnih umjetnika, je da srećnoj publici pružimo priliku da iskuse nelagodu. Ohrabrujemo ih da direktno učestvuju u našim performansima, ne samo sa sigurne distance pasivnih posmatrača. Temi pristupamo iz širokog ugla i obuhvatamo razne vrste nelagode, poput invazije ličnog prostora, ili pozivanja publike na neprijatnu, insceniranu večernju zabavu. Osim toga, naše recentnije aktivnosti se duboko vežu za dosadu. Ova nas tema zanima i sa aspekta ljudskog iskustva i kao kreativni impuls – umjetnički radni metod. Stvarno se dosađivati znači fokusirati se na nešto dovoljno dugo da postane zanimljivo.“

Performans će najaviti Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Nakon performansa koji će biti snimljen, video će te moći pogledati do 31. decembra.

Portal Analitika