Društvo

Uskoro bez zakazivanja imunoloških testiranja

Uvođenje obaveznog centralnog zakazivanja ograničilo je uzimanje uzoraka za imunološke pretrage na 60 dnevno, što je dovelo do nezadovoljstva pacijenata, koji na zakazani termin čekaju i do dva mjeseca. U Centru za medicinsku genetiku i imunologiju svjesni su problema i, kako najavljuju, već rade na njegovom rješavanju, odnosno ukidalnju zakazivanja.
Uskoro bez zakazivanja imunoloških testiranja
Dnevne novineIzvor

Redakciji Dnevnih novina javili su se građani sa pritužbom da imunološka testiranja u Kliničkom centru Crne Gore preko izabranog ljekara mogu da zakažu tek za dva mjeseca, zbog čega im, kako kažu, propadaju termini za kontrolu kod specijalista koji su ih uputili na tu dijagnostiku.

Direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju, prof. dr Olivera Miljanić, potvrdila je Dnevnim novinama da je uvođenje obaveznog centralnog zakazivanja dovelo do poteškoća u radu Odjeljenja za imunologiju Centra za medicinsku genetiku i imunologiju (CMGI) Kliničkog centra Crne Gore, koji je prepoznat i na čijem rješavanju se uveliko radi.

Već su se, kako je rekla, obratili Ministarstvu zdravlja u cilju unapređenja brzine protoka pacijenata kroz imunološku dijagnostiku sa jasnim predlozima kako bi se obezbijedilo svim pacijentima da svoje pravo na imunološku dijagnostiku ostvare u najkraćem mogućem roku.

“Ministarstvo je uvažilo sve naše predloge i upravo ovih dana pokrenut je proces izmjene platforme zakazivanja pacijenata za imunološka ispitivanja i kako smo obaviješteni, očekujemo brze reakcije i promjene, koje treba da se realizuju narednih dana. Očekujemo da će pacijenti dobijati upute za ‘Imunološku dijagnostiku’ i na taj način ne bi postojala potreba za zakazivanjem, a svi pacijenati će biti regularno obrađeni u terminima predviđenim za uzimanje uzoraka (ponedjeljak i srijeda od 7.30 do 9.30), kao što je bilo prije uvođenja obaveznog zakazivanja pacijenata u specijalističkim ambulantama”, najavila je Miljanić za Dnevne novine.

Osim aktivnosti na unapređenju imunološke dijagnostike, unazad godinu, Klinički centar je mnogo uradio i na unapređenju kvaliteta rada cjelokupnog Centra za medicinsku genetiku i imunologiju, koji je osnovan 2000. godine i funkcioniše u veoma ograničenom prostoru.

“Prepoznajući značaj Centra za medicinsku genetiku i imunologiju, kao jedinog centra unutar zdravstvenog sistema Crne Gore u kome se sprovodi genetička i imunološka dijagnostika za više od 11.000 pacijenata godišnje, uključujući i prenatalnu dijagnostiku nasljednih bolesti, menadžment Kliničkog centra sproveo je brojne aktivnosti na obezbjeđivanju adekvatnog prostora za rad Centra. Nadomak 20. godišnjice postojanja, Centar će uskoro dobiti novi prostor, dizajniran u skladu sa potrebama savremene dijagnostike u imunologiji i genetici, uključujući i uvođenje laboratorijskog informacionog sistema, što će, uvjereni smo, obezbijediti bržu i efikasniju dijagnostiku, uz znatno unaprijeđen kvalitet rada i komfor u radu zaposlenih”, naglasila je Miljanić.

Ona je objasnila da je jedan od trenutnih problema što uzimanje uzoraka uz zakazivanje ograničava broj pacijenata na 60 po danu i rezultira produženim čekanjem na dijagnostiku.

“Uzimanje uzoraka za imunološke pretrage obavlja se dva puta sedmično, ponedjeljkom i srijedom od 7.30 do 9.30, odnosno dok se ne prime svi prispjeli pacijenti. Dinamika testiranja i samog izvođenja imunoloških analiza se nije promijenila u odnosu na prethodni period, ali je uvođenjem centralnog zakazivanja ograničen broj pacijenata po terminu na 60 iako CMGI može u navedenim danima da primi neograničen broj pacijenata, odnosno sve pacijente koji dođu sa adekvatnim uputom u terminu predviđenom za uzimanje uzoraka, kako je to bila praksa svih prethodnih godina”, istakla je Miljanić i precizirala da je to oko 200 pacijenata sedmično.

Dodatan problem predstavlja, kako je rekla, zakazivanje pacijenata za uzorkovanje krvi za imunološku dijagnostiku sa neadekvatnim uputima, jer od izabranog ljekara treba da dobiju specijalistički uput za imunološku dijagnostiku.

“Pacijenti često dobijaju neadekvatne upute, kao na primjer upute za biohemijsko – hematološku laboratoriju, ljekaru specijalisti – klinička genetika / upućivanje na imunološko testiranje, ljekaru specijalisti – alergologija i imunologija / dječja alergološka ambulanta, ljekaru specijalisti – imunologija / dječja alergološka ambulanta, ljekaru specijalisti – alergologija i imunologija / dermatološka ambulanta”, kazala je Miljanić i dodala da trenutno važeći način sprovođenja imunološke dijagnostike u CMGI zahtijeva zakazivanje uz “uput za ljekara specijalistu – imunologa” sa upućivanjem na imunološko testiranje.

Rezultati najkasnije za 14 dana

Samo čekanje na rezultate analiza, kaže, nije dugo i uglavnom je svedeno na maksimalno 14 dana.

“Pri tome treba imati u vidu da se sva imunološka dijagnostika ovako velikog broja pacijenata, oko 1.000 mjesečno, obavlja ručno, bez podrške laboratorijskog informacionog sistema, bez mogućnosti softverskog kontrolisanja ulaza / izlaza analiza. Kompletiranje dijagnostike, koja se većinom sprovodi manuelno i zahtijeva mikroskopske analize, obično se završava unutar jedne radne nedjelje (pet dana), a potom se za svakog pacijenta, oko 200 pacijenata sedmično, sačinjava izvještaj sa pisanim stručnim zaključkom i mišljenjem koje daju ljekari specijalisti”, pojasnila je Miljanić.

Ovakvom organizacijom, ističe, dijagnostika nehospitalizovanih pacijenata, koja ne spada u urgentnu, završava se za dvije radne sedmice.

“Slijedeći medicinske indikacije analize za hospitalizovane pacijente (uzorci iz Kliničkog centra i svih drugih opštih bolnica u Crnoj Gori) imaju prioritet u odnosu na izvještaje pacijenata kojima je uzorak uzet ambulantno, uz napomenu da pacijentima koji navedu da im je izvještaj potreban ranije zbog zakazanog specijalističkog pregleda, nalaz se po prioritetnoj proceduri priprema i izdaje odmah po završetku dijagnostičkog postupka (nekada i unutar dva dana)”, naglasila je Miljanić.

Portal Analitika