Abiznis

Nurković: Neće biti problema sa EU zbog Montenegro Airlinesa

Predlogom Zakona koji je Vlada, po ubrzanoj proceduri, uputila Parlamentu na razmatranje želimo da spasimo nacionalnu avio-kompaniju koja državi godišnje, direktno i indirektno donese gotovo 200 miliona eura, kaže za Dnevnik TVCG ministar saobraćaja Osman Nurković. U Montenegro Airlines biće uloženo 155 miliona eura u narednih šest godina, a 50 miliona namijenjeno je za kupovinu aviona.
Nurković: Neće biti problema sa EU zbog Montenegro Airlinesa
Portal RTCGIzvor

S druge strane, iz opozicije poručuju da je to prije svega političko pitanje, da država pokušava da spasi gubitaša dok profitabilnu kompaniju, kao što su Aerodromi Crne Gore, daje pod koncesiju.

“To doživljavam kao politički instrument DPS-a u izbornim prevarama”, kaže poslanik DF-a Slaven Radunović.

I Nurković tvrdi da je spašavanje MA povezano za davanjem Aerodroma pod koncesiju.

“Ugovori koji postoje između MA i ACG biće na snazi dok god traju, ali ovo preduzeće će sada redovno izmirivati obaveze”, navodi Nurković.

On navodi da plan podrazumijeva kupovinu četiri polovna aviona.

“Početak procedure je iduće godine, a vjerovatno će se nabavka realizovati 2021. i onda se neće plaćati zakupi aviona kao do sada”, kaže Nurković.

Crna Gora se nada otvaranju Poglavlja 8 – Konkurencija, u pregovorima sa EU. Nurković smatra da neće biti problema, jer, kako kaže, ono što sadrži Predlog zakona nema veze sa državnom pomoći.

“Ovo nije državna pomoć, već ulaganje u konsolidaciju i razvoj preduzeća, koje je značajno za ekonomski razvoj Crne Gore”, ističe ministar saobraćaja.

Radunović navodi da EU ima izbalansirane stavove kada je u pitanju pomoć državnim preduzećima.

“U momentu kada dođemo u priliku da otvaramo Poglavlje 8, to bi moglo da bude problem”, smatra Radunović.

Portal Analitika