Region

I Hrvatska bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučio je o neučestvovanju ambasadora te zemlje u Švedskoj na sjutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu koja se treba dodijeliti Peteru Handkeu.
I Hrvatska bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu
Radio SarajevoIzvor

„MVEP je odlučio o neučestvovanju ambasadora RH u Kraljevini Švedskoj na sjutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga vijeka“, napisano je na društvenoj mreži Twitter.

Podsjećamo, Turska je objavila da će bojkotovati svečanu dodjelu Nobelove nagrade zbog Handkeove podrške bivšem Slobodanu Miloševiću.

Albanija je danas saopštila da će njihov ambasador u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelovih nagrada u znak protesta protiv dobitnika nagrade za književnost za 2019. Petera Handkea, koga kritikuju zbog podrške preminulom bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Prethodno je to učinilo i Kosovo.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Portal Analitika