TV / Film

Legendarni Kirk Daglas slavi 103. rođendan

Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživjeti”.
Legendarni Kirk Daglas slavi 103. rođendan
buka.comIzvor

Danas Kirk Daglas slavi 103. rođendan. Rođen je kao Isur Danielovič u Amsterdamu u državi Njujork. Roditelji su mu bili jevrejski imigranti iz Bjelorusije, a govorili su jidiš jezikom. Brat njegovog oca, koji je ranije emigrirao, koristio je prezime Demski, koje su prihvatili i Kirkovi roditelji.

Odrastao je kao Izi Demski, ali je zakonski promijenio ime u Kirk Daglas prije odlaska u mornaricu tokom Drugog svjetskog rata. Snimio je niz filmova sa poznatim glumačkim partnerima, a sam je izjavio da je cijeli život glumio “kurvine sinove”.

Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi “Udar sreće”. Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa.

Taj udar je opisao kao “najgori pakao koji čovjek može proživjeti”. Talenat za glumu naslijedio je i njegov sin Majkl Daglas koji je takođe na putu da postane jedna od filmskih legendi i koji je poput svog oca pokupio nevjerovatan šarm i markantnost.

Prema Američkom filmskom institutu, Daglas je na 17. mjestu na spisku najvećih muških filmskih legendi u istoriji američke kinematografije, te ujedno i najviše rangirani živi glumac na spisku.

Godine 1996. dobio je počasnog Oskara za "50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici". 

Osvojio je i nagradu "Cecil B. DeMille" 1968. i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.
 

Portal Analitika