Društvo

Amfilohije i Joanikije zakazali zbor 21. decembra u Nikšiću

Mitropolija crnogorsko primorska SPC najavila je da će 21. decembra organizovati "Predbožićni narodni sabor" u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, kako bi, kako navode, još jednom skrenuli pažnju domaćoj i stranoj javnosti na nepravdu kojoj su izloženi.
Foto: IN4S
Foto: IN4S
MitropolijaIzvor

“Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših Svetih predaka”, poručio je Joanikije.

Dodaje da je, kako je podvukao, razobličena namjera Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. 

"U pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namjera, manifestovana, najprije, kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vjere”, kaže Joanikije.

Kaže kako to nije nacrt niti predlog već "plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih".

"Htjela je naša vlast, ja u ovom slučaju ne poistovjećujem državu i vlast, mi državu poštujemo, poštujemo i vlast koju je narod izabrao, ali smo dužni pred i Bogom, i pred svijetom i pred državom i pred potomstvom, da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planu na planu nauke i struke, vlast potpuno razobličena, ona ima namjeru da taj zakon sprovede", kazao je Joanikije.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici.

Sabor je najavljen za 21. decembar u 9 sati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.
 

Portal Analitika